Ziua Internaţională a Toleranţei la Muzeul Unirii

Încurajând constituirea unei societăţi mai inclusive şi mai puternice, toleranţa este o premiză a păcii într-o lume caracterizată prin diversitate.

Ziua Internaţională a Toleranţei a fost sărbătorită de elevii clasei a XI-a C de la Colegiul Naţional Emil Racoviţă, însoţiţi de profesorii: Ana Maria Fuioagă, Nicoleta Bida-Şurubaru şi Roxana-Ioana Arhire prin participarea, pe data de 16 noiembrie 2016, la conferinţa Viziuni multiculturale în Europa şi Orientul Mijlociu, într-un cadru elegant şi încărcat de istorie, la Muzeul Unirii din Iaşi.

Elevi, profesori şi invitaţi au aflat că termenul toleranţă nu aparţine lumii moderne, ci provine din latina Romei antice, unde tolerare însemna a suporta şi se referea, ca şi astăzi , la respectul faţă de celălalt.

Profesorul universitar, Christian Tămaş  a explicat că în islam Toleranţă este chiar unul din numele lui Allah, iar exegeţii moderni ai islamului consideră Coranul sursă a toleranţei religioase.Toleranţa este arătată şi în religiile hindu, în budism şi creştinism.

zit-001
zit-002
zit-003
zit-004
zit-005
zit-006
zit-007
zit-008
zit-009
zit-010

Toleranţa şi intoleranţa sunt în toate faptele noastre de viaţă, de la jocul din copilărie până la jocul marilor puteri şi se regăseşte în: familie, între grupuri, popoare, comunităţi su religii.Toleranţa nu înseamnă indulgenţă sau indiferenţă, este angajamentul reînnoit zi de zi de a căuta în diversitatea noastră legăturile care unesc umanitatea.(Irina Bokova)

Seara la Muzeul Unirii a continuat cu vernisajul expoziţiei Mozaic etnic a pictorului Mircea Răsvan Ciacâru, specialist în pictură cu tematică etnică. Informaţiile primite în timpul conferinţei s-au conturat vizual prin tablourile care au degajat seninătate, blândeţe, o tandră înţelegere a religiei, toate elementele fiind ordonate în game calde sau reci, în tonuri armonioase ce s-au echilibrat şi au dialogat firesc.

Vernisajul a fost prezentat pe acordurile celui mai vechi instrument muzical din lume, flautul, care a înnobilat arta cuvântului şi a picturii .

După aproximativ 3 ore în care oratoria, pictura şi muzica s-au împeltit cu istoria şi valenţele lumii contemporane, cei prezenţi la eveniment pot spune că au trăit o experienţă ce le-a oferit o nouă perspectivă asupra toleranţei.

Roxana Arhire