Copacul întâlnirii – „L’arbre de la rencontre”

Să asculți (écouter), să observi (observer), să cooperezi(coopérer) și să iei lucrurile încet, fără să te grăbești (prendre son temps). Iată câteva lucruri pe care le-am învățat azi, elevi și profesori, pe parcursul a două ore de curs, în sala de festivități a Colegiului „Racoviță”. O întâlnire cu jocul, jocul în limba franceză, despre valori importante în orice societate. Să fii curios, să vrei să-l cunoști pe celălalt, să fii deschis, să intri în joc, să te adaptezi, să respecți regulile jocului – totul nu poate fi decât o dovadă de inteligență.

Andrei Pleșu și Gabriel Liiceanu vorbeau într-un minunat dialog despre miracolul întâlnirii. Sunt în viața noastră întâlniri care te marchează. Pe parcursul întregului an școlar, dar mai ales de Zilele colegiului, avem ocazia să profităm de miracolul întâlnirilor cu oameni deosebiți: scriitori, specialiști în diferite domenii, artiști...

Noé Nitot este un francez pasionat de jocuri și de întâlnirile cu ceilalți. Are o diplomă de terapie prin artă, este muzician și…  călător. Trăiește  de 9 ani în Polonia, unde a înființat o ludotecă și din 2016 a creat o trupă de teatru, Les Ludiks, parte integrantă a proiectului ,,Projet valise”.  A adunat în jurul lui persoane din  Polonia, Belgia, Ucraina, Statele Unite și Franța.

Acum câțiva ani l-a întâlnit la Varșovia pe Olivier Noël, un belgian entuziast și pasionat care a lucrat în Polonia, dar de la începutul toamnei este lector la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, la Facultatea de Litere și responsabil pentru cooperare educativă la Institutul Francez din Iași.

Iar noi am avut plăcerea să ne  întâlnim cu amândoi, să-i primim printre noi. Li s-au alăturat Mădălina și Smărăndița (fostă elevă a liceului nostru) , studente voluntare în acest proiect. Le mulțumim tuturor și așteptăm o nouă întâlnire !

 

Cordialement,

Simona NENOV, profesor de limba franceză