Alexandra Orzetic – premiul I la Concursul Naţional "ÎnțeLEGE drepturile"

Alexandra Orzetic, din clasa a X-a D, a participat la concursul naţional "ÎnțeLEGE drepturile", la categoria clip video şi a fost desemnată câştigătoare la categoria sa! Felicitări, dragă Alexandra!

Filmul Alexandrei, intitulat "Articolul 51", este povestea emoţionantă a unor copii din Scobâlţeni, jud Iaşi, însă ilustrează drama pe care foarte mulţi copii din România au trăit-o în perioada pandemiei şi… nu doar atunci. Mesajul este simplu şi percutant "Toţi copiii au visuri! Toţi copiii au dreptul la educaţie!". Filmul Alexandrei ne sensibilizează şi ne provoacă să ieşim din zona noastră de confort, să conştientizăm existenţa unei lumi diferite de cea în care trăim, dar deopotrivă să conştientizăm şansele pe care le avem fiecare dintre noi (elevi şi profesori), precum şi responsabilităţile pe care le implică aceste şanse, faţă de noi înşine, dar şi faţă de lumea în care trăim.

Concursul național "ÎnțeLEGE drepturile", organizat de către Salvați Copiii, este o componentă a programului Și noi avem drepturi!, care se desfășoară încă din 1990, având ca scop informarea copiilor în vederea conștientizării drepturilor și responsabilităților lor. Concursul și-a propus să determine gradul de cunoaștere a legii de către copii, să stimuleze dorința acestora de implicare în crearea și dezvoltarea unor materiale adaptate vârstei și nivelului propriu de cunoaștere care să faciliteze contactul acestora cu legile care le promovează drepturile și îi protejează.

Criteriile de evaluare, pe baza cărora au fost desemnaţi câştigătorii:

  • Relevanța pentru tema concursului
  • Nota artistică a materialului (originalitate, stil, grafică)
  • Exprimare şi complexitate tehnică (claritate, coerenţă, logică, corectitudine).