In memoriam: Sorin Iftimi (1965-2021)

sorin iftimi foto

             Într-una dintre zilele acestui timp mult prea grăbit ne-a părăsit Sorin Iftimi, istoric, muzeograf grad IA la Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” din Iași. A fost unul dintre cei mai importanți cercetători care s-a ocupat de istoria orașului Iași. S-a stins discret, așa cum i-a fost și viața, pe care a trăit-o cu decență, eleganță și modestie.

            S-a născut în anul 1965, în localitatea Mileanca din județul Botoșani. Și-a făcut studiile preuniversitare la Iași, fiind absolvent al Liceului de Științe ale Naturii (astăzi Colegiul Național „Emil Racoviță”), promoția 1984. Deși a fost elev într-una dintre cunoscutele clase de biologie, în care se formau cu precădere viitorii studenți de la Medicină, Sorin Iftimi și-a dorit să urmeze Facultatea de Biologie. Pregătirea complexă din anii de  liceu i-a permis să se orienteze spre Facultatea de Istorie, pe care a absolvit-o în 1993, cu lucrarea de licență Evoluția Ținutului Iași în secolele XIV-XVIII, sub îndrumarea marelui istoric Ioan Caproșu. După terminarea facultății, a fost o scurtă perioadă profesor, devenind ulterior muzeograf  în cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” (1995-1999 și 2008-2021) și cercetător al Centrului de Istorie și Civilizație Europeană (2000-2008). În anul 2006, a obținut titlul de doctor în istorie. A fost autor și coautor al multor volume, a scris zeci de articole despre istoria orașului Iași și patrimoniul său cultural.

            De-a lungul întregii sale cariere profesionale a fost un colaborator constant al Colegiului Național „Emil Racoviță”, fiind prezent la diverse evenimente științifice, culturale și artistice din viața colegiului. De asemenea, în calitate de absolvent, a acceptat cu entuziasm rugămintea de a concepe stema și steagul Colegiului Național „Emil Racoviță”, în care se regăsesc înaltele sale competențe heraldice, pasiunea pentru cercetarea trecutului, dar și atașamentul față de școala în care s-a format.

prof. dr.  Liviu Burlec