Luni, 24 Septembrie, 2018
   
TEXT_SIZE

Tabere şi excursii

 

Dar de vară

Călătoria este şi a sufletului dacă se îndeplinesc trei condiţii: pas vioi, voie bună şi oameni buni. Le-am avut pe toate şi încă mai mult, aşa că rezultatul a fost neaşteptat de mare, dar bine meritat ca să intre în amintirea noastră.

Nu mai ştiu cum ne-am strâns, după multe ore nedormite aruncate prin bagaje întredeschise, patruzeci şi ceva de suflete – clasa a X-a B, a XI-a A, doamna profesoară Cerchez, domnul profesor Şerban, doamna profesoară Ilucă şi doamna profesoară Bogdan, într-o corabie, care avea să ne fie făuritoare de amintiri. Entuziasmul s-a trezit de la prima oră a dimineţii şi s-a manifestat din primele clipe după infectarea cu oameni fericiţi... o boală de care am suferi cu drag. Printre note muzicale răsfrânte şi râsete colorate neîntrerupte, ne-am îndreptat spre un popas – în timp, în spaţiu şi în mic – la Muzeul Oului din Vama.

Ochii ne-au alunecat a mângâiere pe suprafaţa lucioasă sau cerată a ouălor lucrate de mâini fine. De la modele tradiţionale din Bucovina, până la peisaje de amploare pictate sau perforate, de la oul de găină până la cel preţios de lebădă sau cel gelatinos de crocodil, au trecut toate pe sub privirile noastre ca o adevărată mărturie a simbolizării frumuseţii lumii pusă în mâinile oamenilor.

Şi invers, cum frumuseţea poate izvorî din mâinile oamenilor, ne-am apropiat de casa George Coşbuc. Rezonând în cântec şi în cuvinte, elevi şi profesori, cu „Poetul”, am reînviat imaginea vremurilor de altă dată, a mult iubitei Zamfire şi a mult îngreunatului trai, dar a preafrumoasei artă a scrisului înălţător. A alunecat muzica pe razele acelei după-amiezi aşa cum a alunecat pana pe corzile chitarei domnului profesor. Colega noastră a cântat cum ar fi cântat Zamfira pentru Coşbuc, iar o alta a recitat aşa cum ar fi făcut-o el ei...

Spre asfinţit am debarcat pe o insulă mareee... de verdeaţă, de aer curat şi de lumină cum numai la Săcel poate fi. Munţii ridicându-se în preajma noastră ne-au ţinut într-o dulce îmbrăţişare. Aceeaşi îmbrăţişare, de data aceasta caldă, am regăsit-o venind din partea gazdelor pensiunii – adevărat „Cristal” în inima aceea de stâncă. După o oră de odihnă sufletească şi trupească (deşi am fi dus bucuroşi oboseala până la capăt), am mai primit o răsplată. Cea de peste an, cea de care uitasem şi poate de aceea bucuria a fost mai mare, cea care ne-a pus sub semnul remarcării şi preţuirii spuse sau nespuse: premierea sfârşitului de an şcolar. Încununaţi cu flori nemuritoare într-un peisaj silvestru proaspăt, am devenit mai liceeni cu un an.

Şi pentru a ne dovedi demnitatea de a ne însuşi această vârstă, ca oricare alt peţitor din basme, am plecat într-o călătorie... să peţim munţii. O trecere cu telescaunul prin văzduh la câţiva metri deasupra pământului ne-a revelat imaginea şi sentimentul libertăţii. Îngrădită pentru noi de munţi, dar nu şi pentru şoimul care desena linia orizontului, ea ne făcea să privim cu alţi ochi peisajul silvestru cu oaze de soare. Brazii înalţi şi impunători iubeau cerul în cele mai frumoase şi variate nuanţe de verde, iar ici pe colo, unde azurul roşea, apărea câte un nor. Cu crestele în spate şi în aparat, la propriu şi la figurat, am imortalizat primii fiori de libertate şi bucuria începutului unei renaşteri şi a unui drum şerpuitor spre Cascada Cailor. Abia ieşisem din desimea pădurii că s-a şi ondulat printre stânci, subţire şi răsfirată, apoi unită – cascada –într-o grandoare ce cerea imperios recunoştinţa faţă de natură: sentimentul şi recompensa finală a călătoriei noastre.

Dacă aceasta a fost pentru suflet şi trup, acum înclinăm balanţa întru mântuirea sufletului, al cărui izvor l-am descoperit în noi chiar de la intrarea în Mânăstirea Moisei. Cu capul şi inima plecată, am ascultat o poveste despre un fiu plecat la luptă şi călugărit, despre o icoană a cărei casă erau braţele unui copac – semn divin – şi despre o regăsire pe care am simţit-o şi noi. Clădită în jurul acelui trunchi de copac, bisericuţa de lemn purta semnele vremurilor şi ale lui Dumnezeu, dovedindu-şi rezistenţa în timp şi în atac. Caii păgânilor nu mai puteau intra pe portiţa joasă ce îndemna la smerenie. Alături însă, pentru a adăposti sufletele tuturor credincioşilor, în Biserica mare, ne-am închinat la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului şi am perceput întâmplarea de a fi acolo ca pe o minune.

Următorul obiectiv ne-a revelat de ce avem nevoie de minuni... În amintirea Masacrului de la Moisei din 1944, douăsprezece figuri de piatră impuneau o linişte mormântală. Aminitirea celor două case de lemn incendiate plutea deasupra noastră asemenea capetelor statuilor. Am urcat şi am coborât, în amintirea victimelor, un număr destul de mare de scări încât să ne facă să credem că ajungem până la ei. În stil caracteristic însă, în drum spre autocar, am făcut cunoştinţă cu o căpriţă locală şi am făcut, evident, nişte poze artistice pe şinele de tren.

În continuarea momentului artistic, am avut o seară de muzică – cu domnii profesori diriginţi îndrumători de la chitară şi voce – am cântat şi am învăţat cântece vechi, de munte pentru a orienta sufletul, sau cântece de dragoste tinere, scrise la frumoasa vârstă de şaisprezece ani. O seară cu note muzicale risipite între munţi.

Arhicunoscutul Cimitir Vesel de la Săpânţa nu putea fi trecut cu vederea de către colectivul clasei a X-a B şi a XI-a A în devenire întrucât ei găsesc umorul până şi în cel mai mic lucru, asemenea românilor care au o atitudine haioasă şi faţă de moarte. De la moartea naturală până la cea de ciuda soacrei sau din cauza viciilor, toate motivele erau descrise pe crucile de lemn vibrant colorate în nuanţe predominant albastre. Picioruşele noastre umblau (în mod sinistru, acum că mă gândesc) printre morminte ca şi cum nu ne-am fi aflat într-un cimitir. Doar biserica de alături, splendid pictată si bogată în modele tradiţionale ne punea pe gânduri şi ne îndemna la smerenie şi închinăciune.

Acestea două le-am păstrat în suflet până la Mânăstirea Bârsana şi clădirile adiacente sculptate minuţios în lemn. Luminozitatea era parcă mai mare înăuntru, decât afară. Lumina divină era alb reprezentată în toate icoanele, precum erau şi chipurile sfinţilor. Semnificaţia culorii albe a căpătat atâta sens. O stare de linişte pură te îmbia să te aşezi pe băncuţă şi să priveşţi în sus, către Dumnezeu, să cuprinzi lumină în inimă atât cât o să-ţi ajungă până la reîntoarcere. Când te dai cu un pas înapoi şi priveşti de afară, urcând de la muşcatele de la fereastră până în dreptul crucii din vârf, înălţimea te impresionează doar pentru că ţi se pare că eşti mai aproape de Dumnezeu.

Cu gândul la credinţă şi căutându-i izvorul, te regăseşti în casa bunicii, a străbunicii... care a devenit muzeu pentru tine şi pentru alţii. Muzeul Ţărăncii Române nu este un loc care îţi oferă numai de privit, ci şi de gândit. De gândit la mama gârbovită, aplecată peste războiul de ţesut, lucrând, pieptănând, întinzând cânepa aceea din care abia ieşea un rând de haine. Mama era şi în bucătărie făcând o strachină de pită straşnică şi cea care se îndura să facă o bucurie copiilor ei la Crăciun şi la alte sărbători când le punea păsărici şi mieluşei cu ochi de piper, în palme. Ea ţinea şi de zestrea fetei şi ţesea şi ţesea... să aibă fata zestrea împăturită până în pod (tavan), că altfel nimenea n-o lua. Şi dacă tot am ajuns să vorbim despre căsătorie, am ascultat şi o poveste despre o fată şi-un băiet fără de inel, dar cu un fus. Simbolul peţitului oferit la clacă, fusul avea o piesă care scoasă, îl făcea să se destrame odată cu măritişul sau cu relaţia celor doi. Asta dacă oala roşie era în vârful copacului de lângă prispă (ceea ce însemna că fata e nemăritată). Toate acestea şi încă multe altele ni le-a povestit, desigur, o mamă care recunoaşte oamenii satelor după port, care se bucură să fie întrebată de curiozităţi şi care a primit şi a dat moştenire  bucuroasă o cămaşa de in.

Continuându-ne drumul, pentru o seară, dansul tradiţional a fost împletit cu cel modern şi lent rezultând o alternare de ritmuri şi atitudini. Lumini, muzică, ring, totul a fost pus la punct, iar paşii clasici de meneaito şi macarena, nu au putut lipsi, evident, nici din rândul nostru.

Următoarea zi ne-a mişcat din nou, dar în alt sens... Apogeul istoric l-am întâlnit într-o clădire veche cenuşie, de culoarea trecutului. Într-un orăşel aşa mic nu credeam că se putea ascunde o durere aşa de mare... Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei.

Sighetu Marmaţiei, ora 11:45. Necunoscători încă, intrăm în uimire pe o poartă veche care dădea într-o sală mare. La intrare: o sculptură abstractă aproape nebăgată în seamă şi neînţeleasă. A doua cameră era neagră şi nu, pereţii nu erau vopsiţi aşa. Cu spaimă am descoperit că erau crucile celor morţi pe harta României şi a regiunilor. De la lagăre de exterminare de copii până la deportări, hărţile erau împânzite de umbre cenuşii urmăritoare. Urmărind motivul aglomerării şi al durerii, am intrat pe un coridor de portrete îngrămădite... a celor care au trecut în nefiinţă în acea fostă închisoare politică. Cred că am conştientizat unde mă aflu doar atunci când am dat cu ochii de pereţii înalţi de sârmă care nu lăsau niciun loc neacoperit: uneau etajele, coridoarele de o parte şi de alta a camerei, tot. Am decis că vreau să intru singură în aceste celule ale durerii, fapt ce îl recomand vizitatorilor în devenire.

Un timp de reflectare asupra unui vers scris în închisoare, sau ani de tortură citiţi în două rânduri scrise. Întunecimea „negrelor” sau apropierea cuielor într-o cameră de 60 pe 60 de centimetri. Doar fiorul care îţi trece pe spinare la gândul schingiuirii iarna, într-o cameră doar cu găurile pentru geam, ud pe jos şi fără haine, a umilirii îngrozitoare, pe care nu v-o puteţi imagina. Celule în care au stat înalte personalităţi, oameni care meritau altă soartă: Iuliu Maniu, Ion C. Brătianu. Sute de opere ale lui Nicolae Iorga interzise. Arestări doar pentru a fi iniţiat vreo idee împotriva regimului în intimitatea casei tale, de aici şi frica de gândire. Sute de copii deportaţi puşi la munci neomeneşti. Sau altfel spus, comunismul.

Aici, marea durere a celor schingiuiţi pe nedrept genera dureri şi mai mari în sufletele adevăraţilor oameni care înţelegeau motivul real al torturării. „Toate sunt mărginite, dar durerea NU.” – Mihai Eminescu. Este cea a unui neam întreg.

La sfârşit am rămas cu muţenia. Îmi venea să plâng pentru ei şi pentru noi. Aproape am făcut-o în jurul unei mese rotunde a unui loc de odihnă şi de închinare în curtea memorialului, spre care ajungeai printr-un labirint cu lespezi încrustate sfâşietor în prea multe nume. Pe toate mi le-am imaginat în ipostaza Cortegiului Sacrificaţilor. Şoapta nu îţi era impusă de nimeni, ci doar de conştiinţa ta. Noi am fost, suntem şi vom fi. Oamenii aceia doar au fost. Spre revelare, la ieşire, sculptura „Înviere” a căpătat deodată sens.

Mişcaţi încă de amintirea Memorialului Durerii, ne-am îndreptat spre Moara lui Mecleş: o structură avansată, foarte modernă pentru vremurile ei, utilizând fluxul râului pentru a învârti hainele într-o vâltoare, ce-i drept, cu ajutor nemţesc, dar cu pricepere românească. Fetele au stat şi ele, ca pe vremuri, să toarcă un uium de lână pentru câţiva bănuţi (în cazul nostru, de amintiri).

Spre seară am rămas doar cu jocul aşa că am organizat un „treasure hunt” interesant cu trimitere la obiectivele vizitate, locaţii (chiar cele de cazare „E ca unul, doar că-i doi”, despre numărul vilelor). Am fost şi recompensaţi cu un gând bun din partea organizatorilor şi o Prăjitură a Casei, la fel cum ne-am simţit şi noi la pensiune pe parcursul excursiei. „Am încins” un Activity între domni profesori şi elevi, de la care, trebuie să recunoaştem, am învăţat multe: de la strategii de joc şi de convingere până la cele de încurcare a adversarului. Pionii o mai luau, din când în când razna pe tabla de joc, dar pionul galben s-a îndreptat vertiginos spre câştig.

Către ora 00:00, o surpriză aştepta în spatele uşii. Începutul zilei aniversare a colegei noastre Mocănaşu Theodora l-am marcat cum se cuvine, urmat după-amiază cu ajutorul în secret al doamnei diriginte, şi cu o servire de tort.

Ne-am reapropiat de natură cu o plimbare liniştitoare de la Vişeul de Sus în jos cu mocăniţa. Fiind ultima cale ferată forestieră cu abur din lume, trăieşti bucuria autenticităţii ei şi a ta care eşti în ea. Când nici hotarul geamului nu te mai desparte de natură, o analizezi, o priveşti, o atingi a mângâiere, mulţumeşti şi uiţi. De griji, de toate, chiar şi de colegii din faţă şi parcă eşti unul  şi acelaşi cu un pârâu şerpuitor printre stânci care susură şi colectează: amintiri cu munţi şi cascade, cu toţi colegii la poză, cu o gogoaşă mâncată în fugă ca să nu pierzi trenul, şi cu o ploaie torenţială într-un tren fără geam.

Cum cunoaşterea este tot şi totul este diversitate, am vizitat şi o altă casă tradiţională, şi anume: cea săsească. Cu totul altfel decât cea românească, zugrăvită în nuanţe de albastru intens, cu saloane mari cu lăzi în care se aflau costume de carnaval atent lucrate, era poate la fel de frumoasă. Cu aşternuturi albe cu roşu din 1897, uşi de geamuri înflorate mai mult sau mai puţin funcţionale şi o curte imensă cu hambar şi unelte sute, simţământul acesta de „alt fel” generat de locuinţa săsească ne-a lărgit iubirea pentru frumos şi pentru costumele tradiţionale.

Ultimul obiectiv, dar şi cel mai bogat în învăţături practice a fost Muzeul Lemnului din Câmpulung Moldovenesc. De la cele mai simple unelte de prelucrare a lemnului, până la carul numai din lemn, de la corneciuri la stative şi încuietori, găseam materia primă oriunde priveai atunci, sau în trecut (legende inscripţionate pe toiege de ciobani). Sculpturi ca „Tatăl şi Fiul” cu complexitate aproape zero şi semnificaţie înaltă, dovedesc că strămoşii noştri şi-au construit destinul din tăria lemnului.

Cum douăsprezece ore din zi ni le petreceam umblând prin lumea mare, celelalte douăsprezece ceasuri le rezervam pentru partea noastră de lume. Întâmplările hazlii, râsetele în miez de noapte şi făcutul de curat în cameră la 3 dimineaţa, urmate apoteotic de o vizionare de răsărit, au completat perfect imaginea taberei ca asimilare de cultură şi de clipe cu oameni de nepreţuit.

Cinci zile care ne-au făcut să fim toţi un suflet. Un suflet, în alt suflet – în inima munţilor în plină vară cu ecou.

Poveste povestită de Alexandra Corduneanu

Galerie de imagini

   

Excursie în inima Transilvaniei

Cu ocazia sărbătoririi Zilelor Școlii la Colegiul Național ”Emil Racoviță”,  în perioada 14-16 noiembrie 2016, elevii claselor a X-a C și a X-a D, împreună cu doamnele lor diriginte Caradan Lorela și Obadă Elena și cu doamna profesoara Chelariu Cornelia, au descoperit împreună 3 orașe medievale, din Transilvania: Sighișoara, Sibiu, Brașov.

În prima zi, au pornit cu entuziasm la drum, spre Sighișoara, admirând  natura ce îmbrăca haine de iarnă, trecând pe lângă Cheile Bicazului şi Lacul Roșu. Prima oprire, a fost la Mănăstirea Bistrița, ctitorită de Alexandru cel Bun, în anul 1406, aflată în județul Neamț. Odată ajunși  în Sighișoara, elevii au intrat în cetate prin Turnul Croitorilor, și mai apoi au urcat cele 176 de trepte (Scara acoperită) pentru a ajunge la Școala din Deal și Biserica Evanghelică(din Deal). De la această altitudine, elevii au putut observa o panoramă incredibil de frumoasă asupra cetății și o parte a orașului Sighișoara, îmbrăcat în straie albe. După ce au coborât, aceștia au vizitat cetatea și au văzut alte obiective turistice importante precum Biserica Dominicană sau Turnul cu Ceas.

În cea de-a doua zi, încărcați cu bucurie și voie bună, elevii au plecat către Sibiu, iar pe drum, aceștia au prezentat câteva informații despre principalele obiective turistice pe care urmau să le viziteze. Ajunși la destinație, elevii racovițiști au mers prima dată la grădina zoologică unde, în ciuda temperaturii, au putut observa o multitudine de specii de animale. După aceea, mergând în Piața Mare, au fost grupați în echipe și  fiecare dintre acestea  a trebuit să afle care sunt monumentele istorice din jurul Pieței Mari, urmând a prezenta locurile proaspăt descoperite.Ulterior, au vizitat Catedrala Evanghelică, unde au putut observa și testa chiar ei cum se folosea un tipar pe vremuri și unde au urcat în turnul catedralei, care are o înălțime de aproximativ 70 m.

În ultima zi, elevii au ajuns la Brașov, de această dată, vizitând Muzeul de Etnografie. Aici erau două expoziții, una permanentă, unde le-a fost prezentată o poveste a firelor, și una temporară, despre obiceiurile și tradițiile din diferite sate din zona Transilvaniei, din perioada Crăciunului.

Astfel, după ce au vizitat Muzeul de Etnografie, îmbogățindu-și cunoștiințele cu informații prețioase despre cultura românilor și istoria acestora și după ce au mai petrecut o oră hoinărind prin frumosul oraș Brașov, elevii s-au întors la Iași, întristați pentru că excursia s-a terminat,  însă fericiți pentru că au petrecut clipe de neuitat în cele trei zile în Transilvania, păstrând în suflet toate amintirile minunate și speranța unor noi aventuri.

Delia Diac, Bianca Ioniță, Cristiana Vlăduț- clasa a X-a C

picture01
picture02
picture03
picture04
picture05
picture06
picture07
picture08
picture09
picture10
picture11
picture12
picture13
picture14
picture15
picture16
picture17
picture18
picture19
picture20
picture21
picture22
picture23
picture24
picture25
picture26
picture27
picture28
picture29
picture30
picture31
picture32
picture33
picture34
picture35
picture36
01/36 
start stop bwd fwd

   

Excursie la Gura Humorului

În zilele de 19 – 20 iunie 2016 elevii clasei a IX-a C au pornit împreună spre Gura Humorului.

Prima oprire a fost la complexul Ariniş din Gura Humorului. Aici, cei 22 de elevi şi-au testat perspicacitatea, echilibrul şi forța. După 3 ore în care copiii şi-au învins frica de înălțime s-au bucurat de această izbândă savurând o înghețată. După ce şi-au recăpătat forțele au pornit spre telescaun. De la acea înălțime au putut observa frumusețea peisajului montan și o panoramă superbă asupra orașului Gura Humorului. La întoarcere, elevii au avut plăcuta surpriză de a coborî pe jos și de a intra în contact cu frumusețile naturii.

După aceste peripeții, copiii au ajuns într-un sfârşit la pensiune unde seara au urmărit împreună echipa de fotbal a României aflată în confruntare cu cea a Albaniei.

A doua zi elevii şi-au consolidat prietenia prin mai multe jocuri care au prilejuit o mai bună cunoaștere a colegilor și o experiență plăcută în grup pe care nu o vor uita. În aceeaşi zi cei 22 de elevi au combinat noţiunile de biologie, geografie şi cultură generală învățate anul acesta cu distracția într-un joc creat de doamna lor dirigintă. După prânz elevii au vizitat mănăstirea Voroneț unde au intrat în atmosfera vremurilor trecute, iar la plecare au luat cu ei o fărâmă de cultură, tradiție și istorie întruchipată într-un suvenir.

Impresii de Teodosia Tenchiu

1-humor
10-humor
11-humor
12-humor
13-humor
14-humor
15-humor
16-humor
17-humor
18-humor
19-humor
2-humor
20-humor
21-humor
22-humor
23-humor
3-humor
4-humor
5-humor
6-humor
7-humor
8-humor
9-humor
01/23 
start stop bwd fwd

   

Excursie în zona Braşovului

Odată cu începerea şcolii, toţi elevii claselor a IX-a au aşteptat cu nerăbdare excursia de la începutul liceului, devenită o tradiţie mult iubită în Colegiul Naţional “Emil Racoviţă”.

Şi cum majoritatea visurilor devin realitate, protagoniştii excursiei de anul acesta au fost elevii claselor a IX-a B, a IX-a C, a IX-a D şi a IX-a E, împreună cu doamnele diriginte Mihaela Hendreş, Lorela Caradan, Elena Obadă, Mihaela Gotcu şi cu domnii profesori Mihaela Bogdan, Roxana Obreja, Mihai Chelariu, Cornelia Chelariu şi Ramona Istudor. Excursia a avut loc între 23 şi 25 octombrie, în zona Braşovului.

20151024_095943
20151024_095947
20151024_132023
20151024_143034
20151024_143621
20151024_143855
20151024_144046
20151024_174224
20151024_175752
20151025_094809
20151025_100952
20151025_103252
20151025_103423
20151025_104018
20151025_115028
20151025_122939
DSC03549
DSC03553
DSC03561
DSC03564
DSC03566
DSC03570
DSC03571
DSC03573
DSC03582
DSC03620
01/26 
start stop bwd fwd

Drumul cu autocarul, lung şi obositor a reprezentat însă prilejul perfect pentru a discuta pe îndelete, pentru a ne cunoaşte mai bine şi pentru a lega prietenii, dar şi pentru a admira natura în plină schimbare cromatică, specifică anotimpului de toamnă. După 7 ore de muzică, discuţii interesante, glume şi scurte pauze am ajuns şi la destinaţie: pensiunea din Bran ce urma să ne găzduiască pentru următoarele două nopţi. Ajunşi în camerele noastre, am despachetat şi am privit puţin împrejurimile, bucurându-ne bineînţeles de compania colegilor de cameră. Am coborât apoi să mâncăm, iar după cină ni s-a comunicat programul. Au urmat apoi câteva ore libere în care ne-am distrat, am râs, am dansat şi am socializat, ori în camere, ori pe holurile lungi, râsetele răsunând în întreaga locaţie.

A doua zi a început devreme, aşa că somnoroşi, dar entuziasmaţi, am coborât la micul dejun. Autocarele ne-au dus apoi la primul obiectiv: Castelul Bran. Această construcţie se remarcă atât prin poziţia impunătoare de pe vârful unei stânci, câţ şi prin arhitectura simplă, specifică zonei montane. Aici am îmbinat cunoştinţele de istorie cu legendele cu vampiri, ce au reprezentat o sursă de amuzament, dar şi de frică în cantităţi mici, sănătoase. Am vizitat apoi Castelul Peleş. Acesta surprinde prin eleganţă şi fineţe. Interiorul ne-a oferit tuturor o adevărată lecţie de stil, fetele tânjind după oglinzile imense sau după sălile de recepţie impresionante, în timp ce băieţii se imaginau regi, pe tron. Prânzul l-am luat la o pizzerie locală, unde am profitat de ocazie şi am găsit subiecte care să ne stârnească râsul, astfel că minutele au părut că zboară. Am mai zăbovit apoi prin Sinaia, unde ne-am plimbat prin parc, ne-am jucat printre frunzele colorate şi am făcut poze şi din nou timpul a fost în defavoarea noastră şi a zburat pe nesimţite. Ne-am întors apoi la pensiune, unde după ce ne-am odihnit puţin după o zi plină, am coborât la masă. Cum urma o petrecere, ne-am retras în camerele noastre, unde ne-am pregătit minuţios, fetele etalându-şi cele mai frumoase ţinute, dar nici baieţii nu s-au lăsat mai prejos. Aşadar, cea de-a doua seară s-a terminat cu dans şi cu muzică bună.

A treia zi a trezit în noi nostalgia plecării. După ce am mâncat micul dejun, ne-am făcut bagajele şi ne-am urcat în autocare puţin trişti, luându-ne la revedere de la gazde. Primul obiectiv al celei de a treia zi a fost Cetatea Râşnov, unde am putut admira stilul medieval, aceasta reprezentând unul din cele mai bine păstrate ansambluri fortificate din Transilvania. Am încheiat apoi turul cu Biserica Neagră din Piaţa Sfatului din Braşov, clădire construită în stilul gotic, care păstrează nişte linii clare, simple, oferind astfel şansa unei experienţe vizuale unice. Excursia s-a încheiat cu trei ore petrecute în Braşov, timp în care am putut admira frumuseţea oraşului, dar şi să ne delectăm cu mâncarea gustoasă a locului. Ne-am urcat apoi în autocare şi am plecat pe acelaşi drum lung pe care îl parcursesem cu două zile înainte, însoţiţi de aceeaşi voie bună. Şi astfel am ajuns înapoi în Iaşi, iar această excursie minunată s-a încheiat, dar în urma ei au rămas numeroase amintiri deosebite şi dovezi fotografice unice.

Impresii din excursie

Weekend de octombrie, când toamna îşi revarsă toate culorile peste lume.

Elevii claselor a IX-a B, C, D şi E, împreună cu diriginţii şi alţi profesori însoţitori pornesc în excursie, sub un cer care s-a boltit ocrotitor deasupra lor.

Cu o nerăbdare crescândă în suflet privim de la fereastra autocarului peisajele ireal de luminoase pe care le lăsăm în urmă. Facem un scurt popas la Poiana Sărată, după care ajungem spre seară la Braşov.

A doua zi descoperim frumuseţile ascunse de la poalele munţilor. Vizităm Castelul Bran construit pe o stâncă  ce se înalţă semeţ până la cer. Colecţiile de mobilier, costume şi arme, sălile în stil rustic ne dau impresia că am intrat pentru câteva clipe în alt veac. Legenda lui Dracula îşi pune şi ea amprenta asupra acestui loc, însă, spre dezamăgirea unora nu am văzut niciun vampir (poate pentru că era ziuă).

Ne continuăm călătoria şi ajungem în Sinaia, la Castelul Peleş.  Interiorul impresionant cu sălile imense, grandioase ne dovedeşte că a fost cândva reşedinţa de vară a regilor României. Grădina din jurul palatului pictată în nuanţe de galben,arămiu şi roşu aprins ne fascinează de asemenea privirile. Restul zilei o petrecem legând prietenii, povestind şi făcând toate acele lucruri care dovedesc că încă mai suntem copii.

În ultima zi mergem cu trenuleţul până la Cetatea Râşnov.        Construită cu rol de apărare, fortificaţia din piatră ne oferă o privelişte uimitoare de pe platou, fiindcă putem vedea tot oraşul. Ne plimbăm printre zidurile înalte de 5 metri, printre ruinele a zeci de case şi printre urmele unei foste capele, făcând parte şi noi din alte timpuri. Înainte de a ne îndrepta spre casă ne oprim în centrul oraşului Braşov:Piaţa Sfatului şi pătrundem în Biserica Neagră, impresionantă prin dimensiunile sale şi prin elementele arhitectonice ale stilului gotic. Avem ocazia să hoinărim pe străzile Braşovului şi simţim acea mândrie specifică oricărui patriot.

Timpul se scurge mai repede decât ne dorim şi ne întoarcem la Iaşi cu sufletul şi privirile pline de izvorul frumuseţii din locuri rupte din alt veac.

Tîrnovan Georgiana, clasa a IX-a C

   

Pagina 1 din 3

Citatul săptămânii

24 - 29 septembrie 2018
Cărțile sunt oglinzi: vezi în ele numai ceea ce ai Citește mai departe ...

Noutati

  • 1

Căutare

Colegiul Naţional “Emil Racoviţă”
Aleea Nicolina nr. 4, 700221, Iaşi - ROMÂNIA
+(40) 232 234 272; +(40) 232 278 214
www.racovita.ro; office@racovita.ro

Login Form