Schimb intercultural Iasi – Bergamo, martie 2016

La sfarsitul lunii martie, un grup de 22 elevi de la Colegiul Național „Emil Racoviță” din Iași, coordonați de prof. Mădălina Bunduc și prof. Marius Narcis Manoliu, au participat la un schimb intercultural, în cadrul parteneriatului educațional cu Liceo Scientifico „Lorenzo Mascheroni” din Bergamo, Italia.

Scopul principal al proiectelor din cadrul parteneriatului este introducerea dimensiunii europene și promovarea multiculturalismului, iar obiectivele generale vizează: încurajarea învățării limbilor străine și a cooperării transnaționale între școli, promovarea conștiinței interculturale și a inovației în ceea ce privește metodele pedagogice și tehnicile informaționale, îmbunătățirea calității învățământului prin realizarea unor schimburi de experiență și bune practici cu profesori și elevi din instituții similare din străinătate și formarea și dezvoltarea unui spirit de respect față de valorile europene prin încurajarea toleranței și a dialogului intercultural.

Elevii de la Colegiul Național „Emil Racoviță” din Iași au prezentat un spectacol artistic în care au îmbinat elemente ale dansului modern cu cele ale jocului popular românesc, au prezentat tradițiile culinare românești și s-au bucurat de prezentările artistice și culinare realizate de elevii celorlalte țări participante: Polonia, Portugalia și Italia.

Pe lângă activitățile educative și culturale de bază – participări la ore, concursuri și vizite culturale în Bergamo – elevii și profesorii colegiului ieșean s-au bucurat de două excursii: una la Milano și una la Veneția, precum și de o vânătoare de comori – Treasure Hunting, în Uppertown.

Cunoaşterea reciprocă a identităţii socio-culturale a fiecărui grup a permis, prin evidenţierea asemănărilor şi a deosebirilor, creşterea nivelului de conştientizare privind cetăţenia europeană şi a creat un cadru propice pentru interiorizarea valorilor comune, dezvoltarea toleranţei şi creşterea coeziunii sociale între tinerii de naţionalităţi diferite,  participanţi la proiect. În acest sens, stau mărturie declarațiile eleviilor participanți:

„Experiența din cadrul proiectului m-a marcat și m-a îmbogățit. Am cunoscut oameni deosebiți, am văzut locuri extraordinare, am participat la activități uimitoare, realizate prin mijloace de învăţare non-formală. Nu m-am simțit deloc departe de casă” (Olimpia)

„Nu numai că ne-am simțit extrem de apreciați pentru tradițiile noastre, dar am avut șansa să descoperim numeroase elemente culturale ale celorlalte țări, elemente care ne-au apropiat foarte tare, într-un timp scurt.” (Miruna)

„Antrenarea elevilor colegiului nostru în activități de anvergură internațională le-a dezvoltat încrederea și entuziasmul, a facilitat înțelegerea interculturală, promovarea multiculturalismului și valorizarea diversității, oferindu-le acestora șanse de afirmare la nivel european.” a precizat prof. Paula Gavrilescu, directorul Colegiul Național „Emil Racoviță” din Iași.