Oameni ai şcolii

Ioan AGACHE – profesor de geografie, fost inspector general al inspectoratului regional Iași de învățământ, director adjunct la Liceul „Negruzzi”, director-fondator al Liceului „Racovița”. Într-o Românie cu probleme cunoscute, a reușit să obțină drepturile unui manager din capitalism: a făcut cu succes politica cunoscuta a „vânătorii de capete” urmărind sa descopere profesori valoroși pe care sa-i atragă la „Racovița”. A încurajat valoarea, noul, a acceptat experimentul si l-a sprijinit, liceul găzduind, pe lângă clase speciale, interesante experimente in anii 1970-1975. A impus disciplina, exigența, seriozitatea, emulația. A descurajat tendințele centrifuge, certurile, disputele de nivel scăzut. In esență, a format tradiția care se continuă de 40 de ani, LER.

Mihai BOZAN – profesor de matematică. Extrem de talentat în a face matematica accesibilă elevilor. Coordonatorul serviciului pe școala, veghetor neobosit al ordinii și al disciplinei. Posibil unul dintre cei datorită cărora (în folclorul elevilor) exigența era tradusă în sigla liceului - LER=lagăr de exterminare rapidă. La întâlnirile foștilor absolvenți, aceste anecdote au desigur alt parfum.

Gheorghe CONDURACHE – profesor de latină. Îndrăgostit de profesia de dascăl, un sincer „patriot” al liceului, nelipsit până în ultima clipă a vieții (peste 80 de ani) de la sesiunile de comunicări și de la întâlnirile colegiale.

Elena CRIVOI – profesor de educație fizică, severă până la asprime cu elevii, ambițioasă, doritoare de afirmare, reușind deseori acest lucru cu echipele scolii. Disciplinată, a îndeplinit și funcții mai ingrate, cum ar fi cea de „îndrumător UTC” (echivalentul directorului educativ de azi) de care s-a achitat la nivelul prestigiului școlii.

Ioan CRIVOI – profesor de educație fizică, apropiat de elevi, bun coleg, antrenor talentat al echipelor liceului care au completat faima oxfordiană a liceului, care era „bun” nu numai la concursuri școlare și admiteri, dar și la sport.

Viorica DAMIAN – profesor de franceză. Rigoare, siguranță, prospețime, combinate cu o mare delicatețe. Mulți buni cunoscători de franceză din rândul absolvenților îi sunt datori, unii devenind chiar cadre didactice universitare pe profil.

Gheorghe DOHOTARIU – profesor de desen probabil unul dintre cei mai longevivi profesori ai liceului. Pe lângă pasiunea pusă în slujba obiectului, a îndeplinit cu seriozitate și funcția de director educativ și pe cea de director adjunct până la ieșirea la pensie.

Rodica GAVRILESCU – profesor de limba și literatura română. Șef al catedrei, director adjunct a fost un model de rigoare, spirit autocritic, dar și adept al noului, al relației moderne cu elevii, încurajator al inițiativei, opiniei personale a elevului. Foarte sigur că mulți elevi au fost încurajați sa-i urmeze exemplul, devenind profesori de limba română.

Virginia GHIBU – profesor de limba și literatura română. Tipul „doamnei profesoare” care s-a impus și în clasă și în cancelarie prin rigoare și distincție.

Emilia GOSTAR – profesor de istorie. Model de rigoare uneori greu de suportat de colegii mai „poeți”. Clasele V-VIII, cărora le-a fost dirigintă, au primit de la Domnia sa o educație severă privind ordinea, punctualitatea, respectul, igiena și alte elemente definitorii pentru elevi de elită. Ca șef al catedrei de istorie și socio-umane s-a ilustrat prin fermitate, ordine și colegialitate.

Gheorghe HONCIUG – profesor de muzică. Talentat conducător de cor a reușit să conducă această formație pe locuri fruntașe în confruntarea interșcoli.

Maria IONESCU – profesor de geografie îndrăgostit de obiectul sau, sobru (sobră) și în ținută, și în actul didactic. Curajul opiniilor, exprimate deseori deschis, o făceau uneori incomodă pentru persoanele cu „musca pe căciulă”. Coleg de nădejde, cum s-a arătat în împrejurări de unii cunoscute.

Natalia LOVINESCU – profesor de istorie care trăia cu pasiune evenimentele pe care le relata elevilor. Motor al momentelor de destindere, inițiatorul multor drumeții în care se simțeau bine și elevii, și profesorii. Colegii își aduc aminte cu nostalgie de excursiile care aveau baza la Ardeluța. Energic sef de catedră, cu multă imaginație și spontaneitate.

Elena MELEGHEA – profesor de chimie, director adjunct în prima echipă de directori. Talentat profesor, a făcut parte din triada fizică – chimie - biologie care asigura succesul candidaților la medicină. Mulți, medici azi de 30-40-50 de ani, datorează succesul lor inițial si celor 3 profesori: Meleghea, Talpalaru, Tudose.

Vasile MITROFAN – profesor de limba și literatura română. Fost director al liceului „Negruzzi”, inspector de specialitate la inspectoratul regional și apoi județean. Inspector general al inspectoratului regiunii Iași. În Liceul „Emil Racoviță” a pledat împotriva prejudecății „clase umaniste – clase slabe la matematică”, mutând accentul pe ideea „clase umaniste – clase de elită la acest profil”, așa cum au fost cel puțin clasele din promoția 1972 și din promoția 1973, la care a fost și diriginte.

Felicia MURARU – distins profesor de matematică, îmbinând rigoarea matematicii pe care a ilustrat-o cu distincție cu spiritul jucăuș. Glumele d-sale au rămas în folclorul zecilor de generații. Pregătirea asigurată de d-sa făcea ca și cei cu note „mici” să aibă asigurată reușita și la admitere și ulterior. „Zgârcită” la note, dar generoasă în transferarea unor cunoștințe de înaltă calitate. O prezență stenică și în cancelarie, și în momentele de răgaz, „Cici” avea un loc al sau în „corul” cancelariei LER.

Ioan PETRESCU – profesor de biologie. Fondatorul secției de biologie - clasa specială de biologie, devenită apoi chimie-biologie, care a furnizat ani de-a rândul zeci de absolvenți în fruntea listelor la admiterile de la medicină.

Sterie RADOI – profesor de limba și literatura română. Figură distinsă a școlii preuniversitare ieșene, a fost profesor și la Liceul „Al. I. Cuza”, în perioada de glorie a acestui liceu. Inspector raional (coordonator al raionului Vaslui în vechea împărțire teritorială), inspector general al inspectoratului regional, funcție pe a onorat-o.

Elena RUDICA – profesor de română. Model de discreție și seriozitate. În tandem cu colega și prietena ei, Maria Trandafir, a fost printre primii profesori ai liceului autori de lucrări de uz didactic. Cu seriozitate, talent și discreție s-a achitat și de obligațiile destul de ingrate ale funcției de conducător al organizației de pionieri.

Relu SFART – profesor de fizică, în prezent stabilit in Israel. Fondatorul primei clase speciale din „Racoviță”, clasa de fizică (promoția 1969), care a realizat prima performanță internațională prin elevul Sorin MANCAȘ, azi doctor în fizică. A continuat o carieră de succes și la Liceul real din Haifa, unde a funcționat în ultima perioadă.

Andrei STRATULAT – profesor de limba rusă. Persoană extrem de echilibrată, sfetnic de nădejde al colegilor și elevilor cărora a știut sa le câștige încrederea. Coordonator al multor numere ale revistei școlii „PRIMII PAȘI”. Devotat Liceului „Emil Racoviță”, interesat de soarta lui mult timp după pensionare, nelipsit de la întâlnirile colegiale.

Mircea STRUGARIU – profesor de istorie. Din păcate o boală necruțătoare i-a întrerupt o carieră care ar fi putut evolua strălucit. Îndrăgostit de obiectul sau, a reușit să transmită pasiunea lui și elevilor săi care l-au iubit si l-au respectat.

Aurora TODOSE – profesor de biologie, director adjunct, director al Casei Corpului Didactic (funcție în care s-a distins printr-o activitate extrem de diversă și interesantă). Ca profesor de biologie, a realizat lecții de o înaltă calitate. Elevii domniei sale erau aproape siguri de reușită la examenele de admitere la medicină – foarte dificil pe atunci, cu o concurența de 10 candidați pe un loc. În cancelarie era un prieten al colegilor, un mentor dezinteresat pentru colegii mai tineri.

Alexandru VORNICU – profesor de engleză, dispărut prematur în urma unui tragic accident, la începutul anilor '90. Sobru, sever cu sine și cu elevii săi, este „vinovat” pentru reușita multor absolvenți (zeci, dacă nu sute) care au studiat și ulterior s-au stabilit în țări de limbă engleză. În afara cunoștințelor de engleză, era preocupat să le formeze elevilor săi un larg orizont cultural.

Georgeta ZEMAN („Pușa Zeman”) – o prezență delicată și boemă, sufletul serbărilor școlare, talentat dirijor al corului școlii, inițiator al realizării imnului școlii.

Valeria NEUGEBAUER – secretarul șef al liceului zeci de ani. Deținătoarea multor secrete, și-a asigurat respectul întregului personal al școlii. Bună organizatoare a activității de secretariat, dădea tuturor senzația de siguranță, de lucru bine făcut.

Maria BARZAN – bibliotecara școlii. Ajutor de nădejde al elevilor si profesorilor. Printre sarcinile D-sale revenea și realizarea unor expoziții de carte cu prilejul unor evenimente politice și culturale, reușind să rezolve sarcinile și prompt, si cu gust.

Angela HARASIM – laborantul școlii. În condițiile în care școala era atât de puțin spațioasă, trebuia să asigure profesorilor condiții cât mai bune de lucru în special la fizică, chimie, dar și la biologie, geografie. A gestionat cu spirit gospodăresc asupra aparatelor, substanțelor, hărților și planșelor.

Absolvent CNER

Stimate absolvent,

Pentru o mai bună comunicare cu foștii colegi, cu profesorii tăi, te invităm să te înscrii în baza de date „Absolvent CNER”.

Poți face acest lucru alegând submeniul „Înscriere”.

Pentru a avea acces la baza de date „Absolvent CNER”, trebuie să devii membru înregistrat al site-ului nostru. Pentru aceasta mergi în submeniul „Cerere membru” și completează datele din formular. În maxim 24 de ore contul va fi creat și vei avea acces la baza de date „Absolvent CNER” și la un forum pentru utilizatorii înregistrați.

Succes !

Scurt istoric

 

  • Septembrie 1964
    a fost înfiinţat sub numele de „Școala Medie nr. 9”, ca urmare a extinderii cartierului din această zonă şi ca urmare a generalizării învăţământului de 8 ani.
  • 1966
    se înfiinţează clase speciale de fizică, fapt ce sporeşte prestigiul liceului, care şcolarizează elevi din toată Moldova.
  • 1967
    apar clase speciale de biologie.
  • 1969
    liceul primeşte numele marelui biolog „Emil Racoviţă”
  • 1970
    devine şcoală experimentală pe lângă Institutul de Știinţe Pedagogice-filiala Iaşi.
  • 1975
    ca urmare a generalizării învăţământului de 10 ani şi a unei reorganizări a sistemului de învăţământ şcoala devine Liceul de Știinţe ale Naturii „Emil Racoviţă”
  • 1991
    ca urmare a profundelor schimbări generate de Revoluţia din decembrie 1989, a reformelor din învăţământul românesc, se revine la vechea organizare, unitatea de învăţământ devenind Liceul Teoretic „Emil Racoviţă”.
  • 1992
    sunt înfiinţate primele clase bilingve şi cu predare intensivă în limba engleză şi limba franceză.
  • 2001
    ca o recunoaştere a calităţii procesului instructiv-educativ din această şcoală şi a performanţelor obţinute de-a lungul anilor, liceul primeşte titlul onorific de Colegiul Naţional „Emil Racoviţă”.
  • 2007
    se inaugurează noul corp de clădire.

Cartea de onoare

13 septembrie 1967
Vizitand liceul nr 9, autobotezat Emil Racovita – fara obiectiuni de fond din partea Ministerului Invatamantului – am putut constata o desavarsita randuiala si gospodarire. Felicitam corpul didactic si directia scolii pentru rezultatele obtinute si le uram dezvoltarea laboratoarelor, mai buna dotare a scolii, perfectionarea activitatii pedagogice.
Spor la munca!
Miron Constantinescu

Je suis tres honoree d’avoir eu l’occasion de visiter cette grande ecole, avec tous ses equipements modernes. Je suis sure et certaine que les genues eleves qui quierant cette ecole serent, plus tard, des citoyens actifs et utiles pour leur pays. Mes meilleurs vœux pour le succes de cetle grande institution culturelle. Vive lamitie, vive la science.
Houri Mostofi (Moghdam)
Ministere de l’Education
Teheran – Iran
Le 30 octobre 1969

30.10.1969
I am very much impressed with the kind and warm welcome of the director and other members of the teacher staff. I am also deeply impressed with the modern equipments of the school. I hope Thali cultural exchange program between Romania and Iran will continue in the future, as, exchange of experience, is always of great value. May I also wish that the friendship between the two countries will be maintained ??? in the years to come! With all the best wishes for the success of the staff and in school!
A. Hessam Vagni
From Ministry of Higher Education,
Teheran, Iran

25 februarie 1984
Liceul Racovita se bucura de un binemeritat prestigiu obtinut intr-un scurt interval de timp, prin munca si capacitatea slujitorilor sai, prin rezultatele obtinute de elevi. Multumesc din inima conducerii scolii pentru onoarea de a ma fi invitat la o discutie cu elevii. In egala masura multumesc Colegilor, profesori de istorie, pe care-i pretuiesc pentru competenta si rezultatele cu care onoreaza disciplina pe care o profesez. A fost un moment care mi-a produs o deosebita satisfactie pe care as dori-o generalizata la auditoriul care mi-a urmarit conferinta. Urez dininima succese in aceasta opera in care scoala este angajata cu atata responsabilitate si nobila daruire.
Gh. Platon

7 decembrie 1984
O scoala tanara, dar care si-a creat un nume prestigious si e pe cale sa-si faureasca o nobila traditite. Am avut impresia, aici, a redescoperirii celor mai generoase figuri de magistri ieseni de odinioara. In privirile tineresti ale liceenilor de aici, am vazut aspiratia de a se remarca, asa cum alta data emulatia statea la baza muncii cotidiene a celor care au facut sa se vorbeasca de Cetatea Culturii: despre Iasi, adica.
Constantin Ciopraga

Sub semnul marii literaturi, ne-au “zidit” in Rebreanu, profesori si elevi ai acestui prestigios liceu, pentru a renaste ca oameni ai vremii noastre, purtand pe umeri povara intrebarilor elevilor sai.
Doru Scarlatescu
27.XI. '85

1 noiembrie 1989
Liceul Emil Racovita a reusit sa dobandeasca intr-un timp scurt, chiar foarte scurt un remarcabil prestigiu; de asemenea, sa obtina cu regularitate rezultate foarte interesante, variate si frumoase. Ii felicit, deopotriva, pe profesori, pe directori si pe elevi. Liceul a facut demonstratia ca performanta inalta si prestigiul nu prezinta intotdeauna suportul traditiilor.
Prof. Univ. George Vaideanu

Vendredi 13 octovril 1990
La delegation du Lycee Flaubert de Rouen (France) a ete reçue par le Lycee Racovita d’une maniere exceptionnelle et chaleureuse, conformement a la tradition d’hospitalite du peuple Roumain. Nous aerns ete touches er emus par les manifestations d’amitie, qui nous ante te prodignees tant par les professeurs que par les eleves et le personnel administratif et de direction. Merci du fond du cœur et longue vie au Jumelage Flaubert – Racovita!
Elizabeth Orange – professeur

Andrei MargaUn cordial salut și gânduri de solidaritate cu excelentul liceu „Emil Racoviță” și eminentul corp profesoral care îl ilustrează.
Andrei Marga
Ministru al Educatiei
10.11.1998

 

Dintre toate intalnirile, cea de la aceasta scoala mi se pare cea mai de suflet. Dumnezeu sa binecuvanteze daruirea profesorilor catre tineri – pentru viata lor intelectuala si spirituala – spre a forma personalitati noi pentru neamul si tara noastra.
Cu binecuvantari,
Pr. Gh. Calciu

Ecaterina AndronescuCu siguranta sunteti "scoala prin care se inalta neamul" cum atat de frumos spunea Nicolae Iorga. Sa va ajute si Dumnezeu sa fiti mereu la cotele inalte ale performantei. Va stam alaturi in eforturile dumneavoastra de a face scoala mereu mai buna!
Ecaterina Andronescu
Ministru al Educatiei
29.XII.2002

 

Valer DorneanuSunt fericit ca am vizitat acest liceu pe care corpul profesoral l-a transformat dintr-o scoala de cartier intr-un liceu de elita, unde orice elev trebuie sa se socoteasca norocos de conditii excelente si de dascali exceptionali.
Cinste acestor dascali dedicati scolii si menirii lor!
Valer Dorneanu
Presedintele Camerei Deputatilor
29.XII.2002

 

Celor de astazi, de la Colegiul National Emil Racovita, cu cele mai alese multumiri pentru tot ce am invatat de la ei despre Romania de maine.
Radu
Principe de Hohenzollern-Veringen
22 ianuarie 2004

The best moments of my professionallife in Romania are represented by debates with students. And today's discussion, in Iasi, is probably one of the best. Congratulations to your students and all those from other high schools in Iasi.
Jonathan Scheele
Ambasador
Head of the Delegation of the European Commission in Romania
21 May 2004

Am citit cu placere scrisoarea Consiliului elevilor din Colegiul National “Emil Racovita” din Iasi si ma bucura interesul pe care il manifesta fata de problematica Uniunii Europene. Va felicit si pe dumneavoastra, profesorii, ca ii indrumati sa se aplece asupra unui domeniu care, in curand, va face parte din viata noastra de zi cu zi. In raspuns la solicitarea dumneavostra, am dispus elaborarea unui succint material despre consecintele aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, precum si o prezentare a simbolurilor nationale ale Cehiei, insotite de scurte explicatii. Va asiguram ca, si pe viitor, elevii colegiului dumneavoastra vor gasi in Ambasada Romaniei la Praga un partener deschis de dialog.
Gheorghe TINCA,
Ambasador