Evenimente

Alexandra Orzetic – premiul I la Concursul Naţional "ÎnțeLEGE drepturile"

Alexandra Orzetic, din clasa a X-a D, a participat la concursul naţional "ÎnțeLEGE drepturile", la categoria clip video şi a fost desemnată câştigătoare la categoria sa! Felicitări, dragă Alexandra!

Filmul Alexandrei, intitulat "Articolul 51", este povestea emoţionantă a unor copii din Scobâlţeni, jud Iaşi, însă ilustrează drama pe care foarte mulţi copii din România au trăit-o în perioada pandemiei şi… nu doar atunci. Mesajul este simplu şi percutant "Toţi copiii au visuri! Toţi copiii au dreptul la educaţie!". Filmul Alexandrei ne sensibilizează şi ne provoacă să ieşim din zona noastră de confort, să conştientizăm existenţa unei lumi diferite de cea în care trăim, dar deopotrivă să conştientizăm şansele pe care le avem fiecare dintre noi (elevi şi profesori), precum şi responsabilităţile pe care le implică aceste şanse, faţă de noi înşine, dar şi faţă de lumea în care trăim.

Concursul național "ÎnțeLEGE drepturile", organizat de către Salvați Copiii, este o componentă a programului Și noi avem drepturi!, care se desfășoară încă din 1990, având ca scop informarea copiilor în vederea conștientizării drepturilor și responsabilităților lor. Concursul și-a propus să determine gradul de cunoaștere a legii de către copii, să stimuleze dorința acestora de implicare în crearea și dezvoltarea unor materiale adaptate vârstei și nivelului propriu de cunoaștere care să faciliteze contactul acestora cu legile care le promovează drepturile și îi protejează.

Criteriile de evaluare, pe baza cărora au fost desemnaţi câştigătorii:

  • Relevanța pentru tema concursului
  • Nota artistică a materialului (originalitate, stil, grafică)
  • Exprimare şi complexitate tehnică (claritate, coerenţă, logică, corectitudine).

Rezultate la concursul "Gândirea critică în era digitală! Stop ştirilor false!"

Elevii din clasa a X-a D, profilul ştiinţele naturii, au ales să exploreze un subiect fierbinte al secolului în care trăim: "ştirile false". "Ştirile false" nu sunt o "invenţie" a acestui secol, dar odată cu dezvoltarea tehnologiei informaţiei şi a instrumentelor care permit utilizatorilor Internet-ului să creeze şi să distribuie cu uşurinţă conţinut, ştirile false au devenit un real pericol. Scopul demersului nostru a fost de a ne dezvolta abilităţile de a identifica semnalele de manipulare din media clasică și online, de  a aplica gândirea critică în referitor la conținutul online, de a verifica ştirile pentru a preveni asimilarea și diseminarea informațiilor incorecte, incomplete sau false promovate pe Internet.

Am desfăşurat şi continuăm să desfăşurăm împreună activităţi pe această temă (unele dintre acestea fiind prezentate în acest articol). Patru elevi din clasa a X-a D au decis să realizeze un film cu această temă şi să se înscrie la concursul "Gândirea critică în era digitală! Stop ştirilor false!" organizat de Organizaţia Salvaţi copiii! în cadrul proiectului "Ora de Net": Alexandra Orzetic, Elena Stoian, Rareş Caliniuc şi Daniel Colun.

Au fost publicate rezultatele la concurs, filmele realizate fiind apreciate de către juriu şi situate pe primele locuri în clasament.

Felicitări tuturor elevilor pentru implicarea, creativitatea şi responsabilitatea socială de care dau dovadă!

Prof. Emanuela Cerchez

Dezbatere publică „Educația ne unește”

Pe 20 mai 2019, la CNER a fost organizată dezbaterea externă pe marginea ideilor pe care le conține viziunea sistemică din documentul MEN „Educația ne unește”. La acest eveniment au participat părinți ai elevilor de liceu și gimnaziu, liderul de sindicat și reprezentanți ai corpului profesoral. Punctele de vedere ale părinților au condus către concluzia că pot fi făcute schimbări punctuale în sistemul românesc de învățământ, acolo unde experiența de până acum semnalează necesitatea lor, dar nu consideră oportună o transformare din temelii a sistemului, mai ales că aceasta ar presupune strategii ferme, eforturi și costuri considerabile.