Analiză şi interacţiune în lumea dezbaterilor

Nou, dinamic, interesant – aşa s-a prezentat Clubul de Dezbateri Academice Iaşi nou-veniţilor care au învăţat pe parcursul acestei veri despre sportul dezbaterilor. Din iunie până în septembrie, CNER a fost gazda sesiunilor de training şi pregătire a membrilor CDAIS, noi sau experimentaţi deopotrivă.

Începătorii de la CDAIS s-au înscris la începutul verii în mişcarea dezbaterilor, ceea ce înseamnă că şi-au dedicat o parte din timpul liber întâlnirilor săptămânale de la club. Cu ajutorul membrilor mai experimentaţi, ei au învăţat teoria de bază a construirii unui raţionament, au discutat despre erorile fundamentale de logică pe care ar trebui să le evite în crearea unui caz şi au pus în practică prin discursuri persuasive şi concise aptitudinile oratorice dezvoltate tot mai puternic de la săptămână la săptămână. Moţiunile, adică tema dezbaterilor, au fost propuse astfel încât să ofere diversitate şi să lase loc creativităţii şi ideilor originale. La început acestea au fost mai accesibile, de tipul Acest Parlament ar interzice temele pentru acasă, urmând ca dificultatea să crească proporţional cu evoluţia membrilor nou-veniţi: Acest Parlament ar închide mijloacele media finanţate de stat sau Acest Parlament ar legaliza căsătoriile LGBT în România. Dezvoltarea carierei de debater este condiţionată de perseverenţă, iar aspiraţiile învăţăceilor noştri, de a atinge performanţa şi de a participa la competiţii, indică faptul că, pentru a avea succesul dorit, le lipseşte numai exerciţiul.

2015-09-27 11.35.16
2015-09-27 11.38.27
2015-09-27 11.42.15
2015-09-27 11.49.20
2015-09-27 12.47.51
Campina
Campina1
Dezbatem_Romania
Dezbatem_Romania1
Dezbatem_Romania2

Într-o altă ordine de idei, debaterii mai experimentaţi ai CDAIS şi-au extins activitatea dincolo de sălile de clasă ale CNER, prin participarea la trei competiţii naţionale. Georgiana Dima (clasa a XII-a B), Irina Măgureanu (clasa a XI-a A) şi Mihai Codreanu (clasa a XII-a B) au avut ocazia de a participa la prima lor competiţie în Limba Engleză, Câmpina Impromptu OPEN, care a impus noi standarde printr-un nivel ridicat de dificultate şi competitivitate. De asemenea, şi Braşovul a fost gazda unei competiţii naţionale: Dezbatem România!. Membrii echipei CDAIS s-au clasat în top 10 vorbitori individuali: Irina pe locul 7, Georgiana pe 3 şi Mihai pe 1. Această performanţă verifică aptitudinile oratorice individuale, complementare muncii în echipă. Cea de-a treia competiţie, Forumul Naţional de Dezbateri Academice, a avut loc la Timişoara, iar CDAIS a participat de data aceasta cu încă o echipă, formată din Ilinca Berinde (clasa a XI-a B), Vlad Corduneanu (clasa a XI-a B) şi colega lor din alt oraş. Participarea echipelor noastre s-a încheiat cu victorii, dar şi înfrângeri, însă ceea ce a contat cu adevărat a fost experienţa de a face parte dintr-o comunitate tânără, activă şi în continuă creştere, care reuneşte an de an echipe din toate colţurile ţării. Deşi vara s-a încheiat, întâlnirile CDAIS se desfăşoară în continuare, avansând constant în dificultate, de la săptâmână la săptâmână. Progresul clubului este înregistrat pe blog [hyperlink: https://cdais.wordpress.com/] şi pe pagina noastră de Facebook [hyperlink: https://www.facebook.com/cdais.ro].

În concluzie, orice debater va spune că este uşor să găseşti răspunsuri. Ceea ce e cu adevărat dificil este să găseşti întrebările, acele întrebări care te fac să fii raţional, coerent şi ancorat în lumea în care trăieşti. Sportul dezbaterilor te va aduce cu cel puţin un metru mai aproape de acest ideal.

Irina Ioana Măgureanu, clasa a XI-a A