Vineri, 13 Decembrie, 2019
   
TEXT_SIZE

O veste tristă

Azi, 23 noiembrie 2012, a trecut în lumea umbrelor marele profesor Mihai Bozan, idolul multor generaţii, temut şi respectat, ulterior înţeles şi iubit de cei care i-au fost elevi.

Serios (ca un ardelean ce era) cerea şi altora acelaşi lucru. Una dintre "insultele" adresate elevilor aflaţi în greşeală era: "eşti neserios!"
Coordonatorul serviciului pe şcoală al profesorilor şi elevilor era foarte sever cu micile pozne, fiind unul dintre cei care au contribuit la faima  de "Bastilia" a liceului.
Cu un imens tact pedagogic a reuşit să facă îndrăgită matematica elevilor care l-au avut profesor. Exigent cu sine, era exigent şi cu elevii săi. "Pedepsele" constând în teme mai mari s-au transformat în exerciţii de antrenament pentru muncă în general şi pentru matematică în special.
Imediat după pensionare, eforturile depuse la catedră s-au dovedit a fi fost prea mari, magistrul acumulând un "buchet" de suferinţe care i-au înnegurat ultimii ani de viaţă.
Pentru cei care i-am fost contemporani era un exemplu de corectitudine, de autoexigenţă, de devotament pentru şcoală şi pentru obiectul profesat. Ne-a fost alături la întâlnirile cu absolvenţii când a primit cuvenitele expresii ale recunoştinţei şi aprecierii. Ne-a fost alături în "clubul seniorilor" cât timp bolile nu l-au invalidat peste măsură...
În amintirea elevilor, a părinţilor lor, a colegilor rămâne un simbol al Profesorului, un pilon fondator a ceea ce înseamnă azi "Colegiul Naţional Emil Racoviţă Iaşi".
El va continua să trăiască cât timp vor trăi cei care l-au cunoscut, şi urmaşii lor, care vor fi aflat despre cel care a fost profesorul MIHAI BOZAN.

Să aibă parte de linişte veşnică!


Pentru noi, a fost un profesor extrem de dăruit , demn şi corect, de o logică imbatabilă şi cu un simţ didactic deosebit. Pentru toate acestea şi altele în plus, greu de exprimat în cuvinte, pentru că ţin de o  magie trăită a  relaţiei elev-profesor, îl vom purta în gand, cu dragoste, pe profesorul Mihai Bozan.
"Pedepsiţi" spre a descoperi lumea, recunoscători pentru descifrarea, fie ea şi parţială, a domeniului matematicii (funcţie de cât de "serioşi" am fost), încă în  căutarea răspunsului  la  întrebarea "Unde sunt cei care nu mai sunt?",....cu acceptarea ezitantă a explicaţiei: "S-au ascuns în lumina celui nepătruns"
Daniela şi Cristian Ilucă, promoţia 1985 LER.


Îmi pare nespus de rău să aud vestea plecării Domnului Profesor Bozan. L-am avut profesor în şcoala generală şi după aceea matematica nu a mai fost la fel, indiferent cât de corect şi de riguros a fost predată. A fost un dascăl strălucit, cu har, cu logică şi cu umor. L-am respectat mult dar nu mi-a inspirat niciodată teamă: era fin, echilibrat, cald, previzibil şi vulnerabil, ascuns sub  carapacea de  duritate pe care şi-o construise. Am înţeles matematica datorită lui şi l-am avut toata viaţa ca model de educator. A fost nu numai unul dintre fondatorii liceului ci şi unul dintre cei care i-au conferit personalitate.
Incă o dată, regret nespus această plecare.
Anca Cehan, Ph.D
Profesor la Facultatea de litere, Universitatea "Al. I. Cuza" Iaşi

Gândul săptămânii

9 - 15 decembrie 2019
Fiți curajoși și nu renunțați niciodată la idealurile voastre! (Radu Stoleriu, Citește mai departe ...

Noutati

  • 1

Căutare

Colegiul Naţional “Emil Racoviţă”
Aleea Nicolina nr. 4, 700221, Iaşi - ROMÂNIA
+(40) 232 234 272; +(40) 232 278 214
www.racovita.ro; office@racovita.ro

Login Form