Duminică, 09 August, 2020
   
TEXT_SIZE

PENTRU SESIZAREA NEREGULILOR APĂRUTE ÎN ORGANIZAREA ȘI DESFĂȘURAREA EXAMENELOR NAȚIONALE SUNT PUSE LA DISPOZIȚIE URMĂTOARELE NUMERE DE TELEFON
TELEFON VERDE NAȚIONAL
0800 801 100
TELEFON VERDE AL I.S.J. IAȘI
0800 816 232

Programul cu publicul, suspendat!

Având în vedere adresa ISJ nr. 2144/10.03.2020, referitoare la suspendarea procesului de învățământ începând cu data de 11 martie 2020, vă informăm că programul cu publicul la Colegiul Național „Emil Racoviță” Iași se va suspenda până la o dată care va fi comunicată ulterior.

Pentru diverse informații sau cereri, ne puteți contacta la adresa de email: office@racovita.ro.

Informații legate de COVID-19 pot fi solicitate la TELVERDE COVID-19: 0800800358

O veste tristă

Azi, 23 noiembrie 2012, a trecut în lumea umbrelor marele profesor Mihai Bozan, idolul multor generaţii, temut şi respectat, ulterior înţeles şi iubit de cei care i-au fost elevi.

Serios (ca un ardelean ce era) cerea şi altora acelaşi lucru. Una dintre "insultele" adresate elevilor aflaţi în greşeală era: "eşti neserios!"
Coordonatorul serviciului pe şcoală al profesorilor şi elevilor era foarte sever cu micile pozne, fiind unul dintre cei care au contribuit la faima  de "Bastilia" a liceului.
Cu un imens tact pedagogic a reuşit să facă îndrăgită matematica elevilor care l-au avut profesor. Exigent cu sine, era exigent şi cu elevii săi. "Pedepsele" constând în teme mai mari s-au transformat în exerciţii de antrenament pentru muncă în general şi pentru matematică în special.
Imediat după pensionare, eforturile depuse la catedră s-au dovedit a fi fost prea mari, magistrul acumulând un "buchet" de suferinţe care i-au înnegurat ultimii ani de viaţă.
Pentru cei care i-am fost contemporani era un exemplu de corectitudine, de autoexigenţă, de devotament pentru şcoală şi pentru obiectul profesat. Ne-a fost alături la întâlnirile cu absolvenţii când a primit cuvenitele expresii ale recunoştinţei şi aprecierii. Ne-a fost alături în "clubul seniorilor" cât timp bolile nu l-au invalidat peste măsură...
În amintirea elevilor, a părinţilor lor, a colegilor rămâne un simbol al Profesorului, un pilon fondator a ceea ce înseamnă azi "Colegiul Naţional Emil Racoviţă Iaşi".
El va continua să trăiască cât timp vor trăi cei care l-au cunoscut, şi urmaşii lor, care vor fi aflat despre cel care a fost profesorul MIHAI BOZAN.

Să aibă parte de linişte veşnică!


Pentru noi, a fost un profesor extrem de dăruit , demn şi corect, de o logică imbatabilă şi cu un simţ didactic deosebit. Pentru toate acestea şi altele în plus, greu de exprimat în cuvinte, pentru că ţin de o  magie trăită a  relaţiei elev-profesor, îl vom purta în gand, cu dragoste, pe profesorul Mihai Bozan.
"Pedepsiţi" spre a descoperi lumea, recunoscători pentru descifrarea, fie ea şi parţială, a domeniului matematicii (funcţie de cât de "serioşi" am fost), încă în  căutarea răspunsului  la  întrebarea "Unde sunt cei care nu mai sunt?",....cu acceptarea ezitantă a explicaţiei: "S-au ascuns în lumina celui nepătruns"
Daniela şi Cristian Ilucă, promoţia 1985 LER.


Îmi pare nespus de rău să aud vestea plecării Domnului Profesor Bozan. L-am avut profesor în şcoala generală şi după aceea matematica nu a mai fost la fel, indiferent cât de corect şi de riguros a fost predată. A fost un dascăl strălucit, cu har, cu logică şi cu umor. L-am respectat mult dar nu mi-a inspirat niciodată teamă: era fin, echilibrat, cald, previzibil şi vulnerabil, ascuns sub  carapacea de  duritate pe care şi-o construise. Am înţeles matematica datorită lui şi l-am avut toata viaţa ca model de educator. A fost nu numai unul dintre fondatorii liceului ci şi unul dintre cei care i-au conferit personalitate.
Incă o dată, regret nespus această plecare.
Anca Cehan, Ph.D
Profesor la Facultatea de litere, Universitatea "Al. I. Cuza" Iaşi

Gândul săptămânii

9-15 martie 2020
O greșeală a zilei de ieri devine o lecție a Citește mai departe ...

Noutati

  • 1

Căutare

Colegiul Naţional “Emil Racoviţă”
Aleea Nicolina nr. 4, 700221, Iaşi - ROMÂNIA
+(40) 232 234 272; +(40) 232 278 214
www.racovita.ro; office@racovita.ro

Login Form