Miercuri, 12 August, 2020
   
TEXT_SIZE

PENTRU SESIZAREA NEREGULILOR APĂRUTE ÎN ORGANIZAREA ȘI DESFĂȘURAREA EXAMENELOR NAȚIONALE SUNT PUSE LA DISPOZIȚIE URMĂTOARELE NUMERE DE TELEFON
TELEFON VERDE NAȚIONAL
0800 801 100
TELEFON VERDE AL I.S.J. IAȘI
0800 816 232

Programul cu publicul, suspendat!

Având în vedere adresa ISJ nr. 2144/10.03.2020, referitoare la suspendarea procesului de învățământ începând cu data de 11 martie 2020, vă informăm că programul cu publicul la Colegiul Național „Emil Racoviță” Iași se va suspenda până la o dată care va fi comunicată ulterior.

Pentru diverse informații sau cereri, ne puteți contacta la adresa de email: office@racovita.ro.

Informații legate de COVID-19 pot fi solicitate la TELVERDE COVID-19: 0800800358

Manifestări FILIT la Colegiul „Emil Racoviţă”

Luna octombrie a început la Colegiul „Racoviţă” în ritmul Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere (FILIT), ceea ce le-a permis elevilor accesul într-o zonă culturală activă şi intensă, în care fenomenul literar contemporan a fost analizat, dezbătut şi ilustrat de-a lungul a cinci zile. În mod concret, elevii noştri au participat la întâlnirile cu scriitori atât la Casa FILIT, cât şi în şcoală, în cadrul proiectului „Scriitori printre liceeni”. Îndrăgit şi apreciat chiar de la prima ediţie, acesta a facilitat comunicarea directă dintre adolescenţii cititori şi cei care scriu, ca într-o inedită lecţie de literatură, de estetică, de viaţă.

La Colegiul „Racoviţă” au fost aşteptaţi scriitorii Dumitru Ţepeneag şi Alexandru Vlad, dar, pentru că primul dintre cei doi nu a putut ajunge, organizatorii FILIT ne-au oferit(ce-i drept, în ultimul moment), o soluţie feminină şi seducătoare: Nora Iuga, poetă, prozatoare şi traducătoare, o fetiţă cu o mie de riduri, cum de autodefineşte poetic, sugestie a spiritului său tânăr şi inocent şi a experienţelor succesive pe care i le-a oferit călătoria prin câteva decenii de viaţă şi de literatură. Aceasta a venit însoţită de Octavian Soviany, poet, prozator şi eseist, o prezenţă discretă, dar comunicativ debordantă în raport cu anumite subiecte care i-au trezit interesul. Alături de Alexandru Vlad, care a adus cu sine ritmul tihnit al unei vieţi care a descoperit farmecul patriarhal al satului, ne-am bucurat deci de prezenţa a trei invitaţi speciali, diferiţi ca personalitate, dar complementari în discurs şi ca atitudine. Sala de festivităţi a colegiului a fost arhiplină, elevii au ocupat orice loc liber, indiferent că era pe scaun sau pe trepte, ceea ce a făcut să ne simţim ca la un cenaclu literar, adică liberi, nonconformişti, visători.

Cele două ore pe care le-am avut la dispoziţie pentru desfăşurarea întâlnirii au trecut incredibil de repede şi ne-au dat sentimentul că suntem personaje într-un fragment de proză onirică. Dialogurile au avut o densitate aproape materială, ideile diverse s-au legat în volute ameţitoare care ne-au purtat de la un nucleu tematic la altul, vocile se schimbau la fel de repede, se completau atât de bine de parcă totdeauna ar fi răsunat împreună. Întrebările curioase ale elevilor şi răspunsurile interesante şi dezvoltate ale invitaţilor au configurat drumuri cu mai multe sensuri prin literatură, au explorat locuri cunoscute sau mai puţin cunoscute din biografia scriitorilor prezenţi, au stârnit sau au rezolvat dileme. Astfel, adolescenţii (mai mult sau mai puţin) cititori au aflat că un scriitor mare este mereu altul, cu fiecare operă pe care o scrie (Nora Iuga), că scrisul este o aventură (Alexandru Vlad) şi că poezia este miraculoasă(Octavian Soviany); cu toţii au aflat câte ceva despre fericire, tristeţe, bucuria sau damnarea de a scrie, despre libertate, actorie sau frumuseţe, despre ce şi cum trebuie să citească un adolescent. Iar la sfârşitul celor două ore, au rămas privirile însufleţite ale elevilor, cuvintele de mulţumire ale invitaţilor şi, mai ales, autografele oferite cu răbdare şi cu drag.

O altă activitate FILIT la care au participat trei elevi ai Colegiului „Racoviţă” a fost „Premiul liceenilor”. Astfel, elevele Anca Damian, Bianca Elena Sandu şi Alexandra Maria Trandafir au făcut parte din comisia de jurizare, alături de alţi liceeni din Iaşi. Acestora le-a revenit sarcina grea, dar extrem de interesantă şi de provocatoare, de a citi într-o săptămână cinci cărţi propuse şi, mai ales, de a o alege pe cea mai bună, potrivit unei grile de jurizare la care evident că fiecare elev-cititor s-a raport în funcţie de propria sensibilitate şi receptivitate artistică. Elevele de la„Racoviţă”au mărturisit că au devorat cărţile (în sensul frumos al termenului!), fiind unanim de acord că fiecare dintre acestea le-a oferit câte un anumit tip de experienţă, câte o anume emoţie intelectuală şi a generat stări distincte, intense, tulburătoare. La festivitatea de premiere, în numele juriului liceenilor, a vorbit eleva noastră, Alexandra Maria Trandafir (XI D), scoţând în evidenţă valoarea fiecărei cărţi şi, astfel, dificultatea alegerii uneia dintre ele. De asemenea, eleva a subliniat faptul că responsabilitatea pe care au avut-o a fost, de fapt, o şansă extraordinară de a se afla în compania unor cărţi interesante şi a unor scriitori contemporani. În acest sens, Matei Vişniec, autorul cărţii câştigătoare (Negustorul de începuturi de roman) i-a felicitat pe elevi pentru munca lor, pentru aprecierile pe care le-au făcut la adresa cărţilor intrate în concurs, pentru că încă mai citesc şi vorbesc pertinent şi dezinvolt despre ceea ce citesc. Evenimentul s-a încheiat cu promisiunea domnului Vişniec că va continua să scrie cuvinte, bucuros că are pentru cine să o facă. Restul e lectură …

Prof. Mihaela Vlioncu

Filit

La festivitatea de acordare a Premiului liceenilor pentru cea mai îndrăgită carte a anului 2013,
în distinsa companie a scriitorului Matei Vişniec, a doamnei inspector şcolar general Camelia Gavrilă şi alături de eleva Alexandra Maria Trandafir
(Teatrul Naţional “Vasile Alecsandri”, 5 octombrie 2014)

 


Rânduri de pe o pagină FILIT

Într-o timidă vineri de cuminte octombrie, pe la orele amiezii, printre castane sfioase, priviri curioase şi gânduri curajoase, se întâmplă cea de-a doua ediţie a întâlnirii dintre scriitori şi liceeni, în cadrul FILIT.

Discuţia, moderată cu eleganţa desăvârşită a logosului de către doamnele profesoare Liliana Balan şi Mihaela Vlioncu, îi are în centrul atenţiei pe scriitorii NORA IUGA, o poetesă de o vitalitate aproape juvenilă, ALEXANDRU VLAD, un boem care-şi regăseşte echilibrul în mediul curat şi liniştit al satului românesc şi OCTAVIAN SOVIANY, un literat ancorat în realitatea grăbită a tinerilor.

Elevii, plini de frământări şi curiozităţi, au adresat întrebări despre fericire, cărţi, dezamăgiri, şcoală, oferindu-le invitaţilor ocazia să le împărtăşească din experienţele Domniilor Lor şi să exprime puncte de vedere cu privire la temele de discuţii. Opiniile diferite ale celor trei scriitori s-au completat natural, jovial, amical, spre deliciul elevilor.

Atmosfera caldă, de provocare culturală a fost cadrul perfect pentru ca elevii să răpească de la fiecare invitat câte un autograf care să le mângâie sufletele sensibile şi care să devină, în timp, dovada că au fost cu toţii FIL(E)IT!

Cu reverenţă, prof. Laura Radu

DSCF4690
DSCF4692
DSCF4693
DSCF4695
DSCF4696
DSCF4697
DSCF4700
DSCF4704
DSCF4707
DSCF4713
DSCF4714
DSCF4716
01/12 
start stop bwd fwd

Gândul săptămânii

9-15 martie 2020
O greșeală a zilei de ieri devine o lecție a Citește mai departe ...

Noutati

  • 1

Căutare

Colegiul Naţional “Emil Racoviţă”
Aleea Nicolina nr. 4, 700221, Iaşi - ROMÂNIA
+(40) 232 234 272; +(40) 232 278 214
www.racovita.ro; office@racovita.ro

Login Form