Atelierul de programare a roboţilor industriali

În perioada 11 mai – 8 iunie 2019, s-a derulat prima activitate din cadrul unui parteneriat încheiat între Facultatea de Construcţii şi Management Industrial de la Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" Iaşi şi colegiul nostru – un atelier de programare a roboţilor industriali. Acest proiect a fost iniţiat de domnul prof. dr. ing. Cătălin Gabriel Dumitraş, decanul facultăţii, de domnul conf. dr. ing. Bogdan Ciobanu, prodecan organizator şi de domnul şef de lucrări dr. ing. Dragoş Chitariu, instructorul celor 22 de elevi din clasele a X-a A, a Xi-a A şi a XI-a B înscrişi în proiect. Din partea colegiului nostru, parteneriatul a fost susţinut de doamna prof. Mihaela Gotcu, directoare a Colegiului Naţional "Emil Racoviţă" Iaşi şi de profesorii Emanuela Cerchez şi Marinel Şerban, în calitate de organizatori.

Din perspectiva elevilor noştri, evenimentul a fost unul inedit. Este primul contact pe care elevii l-au avut cu aplicaţii ale programării în domenii inginereşti şi tot primul contact cu o industrie care se dezvoltă exponenţial în lume, în România şi în Iaşi. Robotizarea industrială nu mai este doar o tendinţă, este o necesitate de care nu poate face abstracţie nimeni, dacă doreşte să devină competitiv într-o economie globală.

Organizarea activităţilor pentru o bună orientare profesională a elevilor noştri este o preocupare permanentă în şcoala noastră – participarea la Zilele Porţilor Deschise la universităţi, participarea la târguri educaţionale, vizitarea unor companii şi instituţii sau organizarea în şcoală a unor conferinţe şi seminarii din domenii de interes pentru elevi reprezintă activităţi fireşti. Acest proiect are însă ineditul său şi din acest punct de vedere. Nu a fost o simplă vizită a facultăţii, elevii au avut un contact real, relevant cu ceea ce înseamnă să fii student la această facultate. A fost un act de curaj din partea reprezentanţilor facultăţii, o provocare pe care au depăşit-o cu succes. Suntem convinşi că pentru unii dintre elevii participanţi la atelierul de programare a roboţilor industriali  acest domeniu va trece de la nivelul unei simple curiozităţi la o pasiune pentru o viaţă, o opţiune de carieră.