Duminică, 26 Mai, 2019
   
TEXT_SIZE

Evenimente

Prevenirea criminalității informatice

În ziua de 15 octombrie 2015, la Colegiul Național „Emil Racoviță” Iași, în parteneriat cu IPJ Iași, s-a desfășurat activitatea implementată de Poliția Română pe domeniul prevenirii criminalității informatice.

Activitatea educativ preventivă a avut următoarea tematică:

  • siguranța pe rețelele de socializare
  • respectarea drepturilor de autor;
  • comerțul electronic.

Întâlnirea cu elevii de liceu a avut loc în sala de festivități a colegiului și a avut un caracter interactiv, punându-se accentul atât pe problematica preventivă, cât și pe studii de caz.

 

FILIT ȘI FILE DE POEZIE LA COLEGIUL NAȚIONAL „EMIL RACOVIŢĂ”

Într-o zi înțelegătoare și aurie de octombrie, Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere (FILIT) a poposit la Colegiul Național „Emil Racoviţă”, aducând cristale de poïesis, în loc de brumă, crâmpeie de epic arămiu, în loc de frunze scuturate și vertij dionisiac, în loc de vânt aprig.

Întâlnirea dintre elevii Colegiului Național „Emil Racoviţă” și scriitori s-a desfășurat în Sala de Festivități, în seara de 2 octombrie, la câteva ceasuri distanță de calendele romane de altădată și s-a manifestat ca o ridicare a interdictelor, permițând accesul într-o zonă culturală vie, în care fenomenul literar contemporan a fost prezentat, dezbătut și admirat.

Opera literară este o comunicare in absentia, în lipsă, o comunicare amânată și „aruncată” peste timp și spațiu, tocmai pentru că scriitorul și cititorul nu se întâlnesc. FILIT este o sărbătoare a literaturii care prilejuiește, asemenea saturnaliilor romane, o ordine inversată și pentru o vreme, scriitorii pot sta de vorbă cu cititorii, in praesentia, fără a face uz de cerneală și hârtie. Datorită FILIT-ului, preț de câteva zile literatura a fost în exces. Foșnetul amplu al paginilor a acoperit zgomotul făcut de căderea degetelor pe tastele terne ce compun jumătăți de cuvinte și enunțuri infirme; cărțile au fost cercetate și verificate mai des decât telefonul mobil; literatura a fost online, iar restul preocupărilor offline. FILIT a curmat măruntele griji ale existenței cotidiene, apărând ca o altă lume, una a emoțiilor intense și a metamorfozei ființei, o lume care opune o explozie intermitentă unei continuități prozaice, o frenezie exaltantă repetiției cotidiene a acelorași preocupări materiale, o apropiere naturală unei depărtări căutate și autoimpuse ce guvernează relația autor-cititor.

Vrând parcă să ne amintească de Logos, de esența creatoare a cuvântului care, așa cum spunea Pablo Neruda, nu este altceva decât „aripa liniștii”, doamna profesor Liliana Balan a moderat cu grație și sensibilitate discuțiile la care au participat scriitorii Radu Vancu, Daniel Bănulescu și Adrian Alui Gheorghe. Feodor Mihailovici Dostoievski susținea că „Frumosul va salva lumea.”, prin urmare cuvinte frumoase și despre frumos ne-a împărtășit cu eleganță și căldură și doamna Inspector Școlar pentru limba și literatura română –  Prof. Mihaela  Apetroae.

A urmat apoi un fel de atelier literar, în care cuvântul a fost scos din ascundere, nu pentru a fi supus unei disecții hermeneutice, ci pentru a fi admirat și apropiat de Sinele profund al fiecăruia. Cei trei scriitori au ales să ne citească creațiile cele mai intime: Adrian Alui Gheorghe – A intrat poezia în oraș; Dan Bănulescu – La barul rănii mele; Radu Vancu – Unul dintre frații mei și Animal de sacrificiu. Deși cei trei invitați scriu și altceva în afară de poezie, întâlnirea s-a desfășurat hipnotizant în jurul acesteia, de parcă întreaga discuție ar fi fost menită să-i trimită răspuns peste veacuri lui Friedrich Hölderlin care se întreba „La ce bun poeții în vremuri de restriște spirituală?” sau, am afirma noi, în epoca dependenței de tehnologie? La fel ca Octavian Paler, care spunea că în vreme de secetă „Poetul/ anunţă cetăţii, pământului că ploaia există,/ anunţă oamenilor că au datoria să spere./ La ce bun poetul, în vreme de secetă?/ Să cânte ploile tocmai atunci,/ Când avem cea mai mare nevoie de ele, când ne lipsesc şi ne dor,/ când soarele arde şi mâinile miros a îndoială,/ când arbori de nisip se risipesc la cea mai mică adiere,/ când amintirile au gust de eroare şi speranţa e un cuvânt dificil.”, fiecare scriitor și-a afirmat crezul artistic.

Poetul, prozatorul şi publicistul Adrian Alui Gheorghe a adunat buchete de zâmbete, afirmând că „două lucruri dacă nu sunt foarte bune, nu sunt bune deloc: poezia și pepenele verde”. Pentru același scriitor, „poezia este luxul săracilor, pentru că orice om își poate permite un răsărit de lună, o furtună de stele”, iar ,,poeții sunt copiii lui Dumnezeu. [...] Dumnezeu face lucruri frumoase, poeții vin doar și pun hoțește semnătura”. Adrian Alui Gheorghe consideră că „poetul adevărat este cel care își pierde cititorii, dar continuă să meargă cu demnitate pe drumul său; el se reinventează pentru a nu cădea în clișeu.”

Poetul, romancierul și dramaturgul Daniel Bănulescu a susținut că nimeni nu știe cu exactitate ce este poezia, „ea se unește cu rugăciunea, putând fi interpretată ca o rugăciune cu destinatar”, în vreme ce poetul este „un animal marin, care merge pe pământ şi ar vrea să zboare”, definiție dată omului de scriitorul american Carl Sandburg. Idei ce ne-au amintit că și pentru Novalis poezia se confunda cu religia, poetul fiind „clarvăzător” și „profet”, de asemenea, la Kafka scrisul era „o formă a rugăciunii”, iar Heidegger spunea că poeţii sunt cei care încă mai pot să ajungă la o urmă a zeului, la vremurile ce par stinse, adulmecate acum de cotidian şi banal. O altă definiție dată poeziei de Daniel Bănulescu poate fi regăsită în opera acestuia: „Poezia e un leac împotriva disperării. [...] Ea e doar biata mea profesoară de levitație.”

La rândul său, poetul, eseistul şi traducătorul Radu Vancu a vorbit despre tehnologia poetică avansată a zilelor noastre, susținând că „atunci când lucrurile nu merg bine, poezia vine să neutralizeze”, iar poeţii reprezintă „anticorpii lumii”. În opinia sa, faptul că există atât de mulţi poeţi în ţara noastră „este doar un simptom că se întâmplă ceva în societate... Poeţii ar trebui ţinuţi în muzee, ca nişte specii bizare.” Pentru Radu Vancu, poezia există în povești, filme, jocuri de computer, biologie, fiind „acea energie care te face să simți că intensitatea lumii crește și nu este făcută ca să fie perfectă, ci ca să fie vie.”

În sala arhiplină, elevii, împărțiți în cititori semantici, cititori critici și viitori cititori ai scriitorilor prezenți, luau notițe, se înnădeau la vorbă, urmărind confesiuni literare și nu numai, căutând infinitatea sensurilor pe care scriitorul le-a pus în operă, dar și infinitatea sensurilor de care scriitorul nu avea cunoștiință.

Din clepsidra cu mijlocul mult prea larg, nisipul timpului a curs parcă mult prea repede, chiar dacă scriitorii au zăbovit peste program aproape o oră. Elevii ar fi vrut ca destăinurile și dezbaterile să continue. Dragii mei, „nu striviți corola de minuni a lumii”. Scriitorii nu pot spune totul, de aceea ei au obligația să scrie..., iar voi obligația de a-i citi.

 

Cu dor pentru FILIT mare, cu recunoștință pentru cel mic,

Profesor Ramona-Elena Istudor

DSCF7542
DSCF7543
DSCF7544
DSCF7545
DSCF7546
DSCF7547
DSCF7548
DSCF7549
DSCF7550
DSCF7555
01/10 
start stop bwd fwd

   

Despre FILIT - 2015

Opera de artă – literară sau de altă natură – se înconjoară întotdeauna, în viziunea consumatorilor vrăjiți de ea, de o aură de mister. O operă ce își cucerește publicul generează întrebări legate de biografia ei, de biografia unui miracol. Vrând să satisfacă nevoile cititorilor tineri, FILIT a ajuns la ediția a treia, determinată de succesul celor precedente și de interesul, exprimat deschis, ca aceste întâlniri să devină o tradiție.

Orice operă își asimilează creatorul. Aș porni de la afirmația lui Tudor Vianu „cine comunică se comunică”, idee care transmite un adevăr simplu și firesc, ca orice formă de comunicare, arta dezvăluind și pe cel care își transmite mesajul spre lume.  Cu acest gând am pornit la întâlnirea cu scriitorii prezenți – Adrian Alui Gheorghe, Radu Vancu, Daniel Bănulescu, pe care recunosc, i-am cunoscut înainte de a-i citi. Mi-aș fi dorit să se formeze o legătură mai solidă între autori și cititori/receptori. S-au folosit prea multe citate, deși venisem să cunoaștem și oamenii din spatele metaforelor și s-au evitat, mult prea evident, răspunsurile cheie. Cu toate acestea, am vibrat la dezvăluirea pe care Radu Vancu ne-a făcut-o în legătură cu motivul care-l determină să scrie –  familia sa, în special, tatăl său pe care îl numește „mortul iubit”. De asemenea, sugerând că familia înseamnă cel mai mult pentru el, ni s-a dezvăluit o latură sensibilă, o viziune nouă, completată de spusele sale „poezia recuperează umanitatea din noi” ce demonstrează încă o dată universul compensatoriu pe care scriitorul și-l creează prin poezie.

Adrian Alui Gheorghe nu s-a lăsat pătruns de curiozitatea noastră și a preferat să comunice cu noi într-un mod care ne-a făcut să ne simțim că avem în față un dascăl, un profesor de română, ce ne dezvăluie tainele lecturii. Scriitorul a afirmat că „poeții sunt copiii lui Dumnezeu” și că „Dumnezeu face lucruri frumoase, poeții vin doar și pun hoțește semnătura”. Această viziune m-a dus cu gândul la incertitudinea autorilor cu privire la propria creație, sugerând totodată că poeții sunt trimiși să aducă frumusețe.

Daniel Bănulescu m-a impresionat prin naturalețe, prin precizia cu care își alegea vorbele, spunând că „poezia este o rugăciune fără destinatar” pledând, la fel ca și colegii  săi pentru ideea de poezie ca formă de eliberare, ca urmare a propriei trăiri.

Dacă mi-ar fi îngăduită o concluzie a acestei întâlniri, ar fi că ea s-a așezat sub semnul curiozității, emoției, bucuriei de a-ți cunoaște scriitorii contemporani, de a respira laolaltă același aer și a-i putea privi în față, dezbrăcați de metafore și cuvinte, alăturate cu sens, de a le simți vibrația dată de puterea unui gând tulburător. Toate acestea rămân un privilegiu, chiar dacă, invitații acestui an nu au reușit să mă „bântuie”, ci doar să mă urmărească o vreme. Mă voi îndrepta spre scrierile lor, căci sunt sigură că ele mă vor bântui o perioadă mai mare de timp.

STOINEL TEODORA, clasa a IX-a

DSCF7556
DSCF7557
DSCF7558
DSCF7559
DSCF7560
DSCF7561
DSCF7562
DSCF7563
DSCF7564
DSCF7565
DSCF7566
DSCF7567
DSCF7568
DSCF7569
DSCF7570
DSCF7571
DSCF7572
DSCF7573
DSCF7575
DSCF7576
DSCF7579
DSCF7580
DSCF7581
DSCF7582
DSCF7583
DSCF7585
DSCF7586
DSCF7587
DSCF7588
01/29 
start stop bwd fwd

   

5 Octombrie 2015 - Ziua Mondială a Educației

La Colegiul Național „Emil Racoviță” Iași, Ziua Mondială a Educației a fost sărbătorită prin diseminarea informațiilor cu privire la activitățile desfășurate în firmele de exercițiu din cadrul proiectului POSDRU 151527 – „DATA – Dezvoltare Activă prin Tranziția Activă”.

În Sala de Festivități a colegiului, echipele de elevi din clasele a XI-a și a XII-a și-au prezentat pașii pe care i-au urmat în elaborarea proiectului, au dat exemple de bune practici testate de către ei și au oferit sfaturi și sugestii colegilor din celelalte clase.

În cadrul firmelor de exercițiu elevii din proiect au beneficiat de instruire antreprenorială, financiar-contabilă și de marketing, precum și participarea la mecanismele economiei de piață.

În încheierea activităților,elevii și profesorii implicați au primit diplome de recunoaștere și apreciere din partea conducerii Colegiului Național „Emil Racoviță” Iași.

DSC02846
DSC02847
DSC02853
DSC02854
DSC02856
DSC02857
DSC02858
DSCF7601
DSCF7606
DSCF7608
DSCF7613
DSCF7624
DSCF7635
01/13 
start stop bwd fwd
   

Curs festiv 2015

28 mai 2015

Festivitatea de absolvire a promoției 2015 a Colegiului Național "Emil Racoviță" Iași a avut loc în Aula Universității Tehnice "Gheorghe Asachi". Într-o atmosferă încărcată de emoție, de bucurie și de nostalgii absolvenții au mulțumit profesorilor lor, au rememorat momentele frumoase din anii de liceu, au făcut promisiuni pentru viitor. Cu egală emoție, profesorii le-au adresat ultimele sfaturi și ultimele urări, precum și un mesaj de încredere în forța acestei generații. Suntem convinși că viitorii lideri se vor afla printre voi! Mult succes, dragi absolvenți!

10_curs_festiv_2015
11_curs_festiv_2015
12_curs_festiv_2015
12a
12a_premiere
12b
12cmic
12dmic
13_curs_festiv_2015
14_curs_festiv_2015
15_curs_festiv_2015
16_curs_festiv_2015
17_curs_festiv_2015
18_curs_festiv_2015
19_curs_festiv_2015
1_curs_festiv_2015
20_curs_festiv_2015
21_curs_festiv_2015
22_curs_festiv_2015
23_curs_festiv_2015
24_curs_festiv_2015
25_curs_festiv_2015
26_curs_festiv_2015
27_curs_festiv_2015
28_curs_festiv_2015
29_curs_festiv_2015
2_curs_festiv_2015
30_curs_festiv_2015
31_curs_festiv_2015
32_curs_festiv_2015
33_curs_festiv_2015
34_curs_festiv_2015
35_curs_festiv_2015
36_curs_festiv_2015
37_curs_festiv_2015
38_curs_festiv_2015
39_curs_festiv_2015
3_curs_festiv_2015
4_curs_festiv_2015
5_curs_festiv_2015
6_curs_festiv_2015
7_curs_festiv_2015
8_curs_festiv_2015
9_curs_festiv_2015
promotia_2015
promotia_toca
sala
01/47 
start stop bwd fwd

Clasa a XII-a A. Film de prezentare. Mesajul clasei. Mesajul dirigintelui, prof. Marinel Șerban

Clasa a XII-a B. Film de prezentare. Mesajul claseiMesajul dirigintei, prof. Victoria Sechelea

Clasa a XII-a C. Film de prezentare. Mesajul clasei. Mesajul dirigintei, prof. Mihaela Bucătaru. Mesajul dirigintelui, prof. Codruț Ilinca

Clasa a XII-a D. Film de prezentare. Mesajul claseiMesajul dirigintei, prof. Mădălina Bunduc

   

Pagina 5 din 13

Citatul săptămânii

20 - 26 mai 2019
  „Rămâi în fața ușii dacă vrei să ți se deschidă; Citește mai departe ...

Noutati

  • 1

Căutare

Colegiul Naţional “Emil Racoviţă”
Aleea Nicolina nr. 4, 700221, Iaşi - ROMÂNIA
+(40) 232 234 272; +(40) 232 278 214
www.racovita.ro; office@racovita.ro

Login Form