Gândul săptămânii

9-15 martie 2020
O greșeală a zilei de ieri devine o lecție a Citește mai departe ...

Noutati

  • 1

Căutare

Acasă Profil de zbor

Profil de zbor

O călătorie nesfârșită pe acorduri clasice de rock

Manuel Foșalău, astăzi student al Facultății de Geografie și Geologie din Iași, ieri elev al Colegiului Național “Emil Racoviță”, reprezintă clasa tinerilor “așa DA”. Un adolescent plin de viață, el nu ezită să demonstreze în orice moment cât de ușor este să combini mai multe pasiuni și să excelezi simultan în tot ceea ce îți propui.

Manu, în anul 2018 te-ai întors din Quebec cu medalia de aur la Olimpiada Internațională de Geografie. Când ai descoperit pasiunea pentru această știință și cum poți descrie drumul printre tainele ei până la acest moment?

Olimpiada Internațională de Geografie – un eveniment la care atunci când mă gândesc, încă îmi provoacă emoții intense și fiori de bucurie, chiar dacă au trecut deja șase luni. Competiția de cea mai mare anvergură, la care am visat mereu să ajung, de când am cunoscut provocările olimpiadelor. A fost o adevărată onoare să închei liceul cu acest rezultat, care a reflectat pasiunea mea de mulți ani. Geografia mi-a plăcut încă de mic. Îmi amintesc perfect cum, la doar 4-5 ani, stăteam cu ochii asupra atlasului, fascinat de hărți. Nu înțelegeam exact ce reprezintă sau ce denumiri vedeam, însă îmi plăceau foarte mult și obișnuiam să le redesenez chiar eu. Mai târziu, la școală, am avut ocazia să descopăr complexitatea geografiei și să aflu ce înseamnă cu adevărat această disciplină.

Din punctul de vedere al geografului, care este cel mai frumos loc pe care    l-ai vizitat până acum? Unde te-ai regăsit cel mai mult?

Fiecare loc are ceva frumos și unic. Sunt foarte greu de comparat. Cel mai mult mi-a plăcut Londra, un oraș cultural, o capitală europeană cu o istorie îndelungată și unul dintre cele mai importante orașe din lume. Simbol al regalității, elegantă, cețoasă, aglomerată și plină de locuri interesante, este un loc din ce în ce mai accesibil, în care mi-aș dori să merg cât mai des.

Ce cuvânt îți vine prima dată în minte când auzi “România”?

Cu părțile sale bune și rele, este țara în care m-am născut. Faptul că nu am plecat să fac studiile universitare în străinătate este o dovadă că mă simt bine aici și consider că îmi oferă ceea ce am nevoie. Mai mult, este o țară cu un potențial foarte mare: turistic, agricol, hidrologic, geomorfologic (nu degeaba sunt olimpic la geografie, râde), are o poziție geografică favorabilă și, mai ales, tineri bine pregătiți și dornici de inovație.

Tips & Tricks Time! Ce le recomanzi turiștilor atunci când vizitează o țară aproape necunoscută lor?

Să trăiască din plin acele momente, oriunde ar fi. Timpul zboară când călătorești, așa că cel mai bine e să observe cu atenție fiecare detaliu din jurul lui și să își amintească de locurile respective cu bucurie și cu emoţie.

Oricine vorbește despre Manu Foșalău, ne spune că, pe lângă geografie, el este pasionat de muzică. Când “v-ați cunoscut” tu și muzica?

Acum mult timp am invitat-o la o cafea și am descoperit că ne înțelegem atât de bine, încât nu ne-am mai despărțit. De opt ani cânt la pian, dar mi-am dat seama că aventura de-abia acum începe. Muzica este deosebit de complexă, iar eu îmi doresc să studiez o varietate cât mai mare de genuri, pentru a oferi lumii ceva cât mai frumos de ascultat.

Consideri că există o legătură între geografie și muzică?

Probabil melodiile care te duc cu gândul la călătorii, la anumite locuri. Sau poate studiul genurilor și instrumentele muzicale specifice diferitelor regiuni ale lumii. Imaginația ne poate duce departe, însă în esență cele două domenii nu cred ca au prea multe elemente comune. Au, de exemplu,  geografia și fizica, muzica și matematica, dar legat de geografie și muzică, nu mi-am pus problema până acum, așa că mi-ai dat de gandit.

Un tânăr pianist, dornic să studieze cât mai multe stiluri. În ce gen de muzică te regăsești cel mai mult?

În muzica rock mă regăsesc cel mai mult: rock-ul alternativ, blues, britanic, clasic al anilor ’60-’90 și, ocazional, cel de actualitate. Cred că este un gen antrenant și totodată sensibil, accesibil și în același timp complex, apreciat atât de tineret, cât și de muzicieni cu experiență.

Unde se ascultă cel mai bun rock în Iași?

Există multe exemple. Iașul este un oraș cu oameni care ascultă muzică bună și care face muzică bună.

Care este termenul favorit pe care l-ai întâlnit în studiul geografiei? Dar în cazul muzicii?

La muzică, “metronom” – sugerează perfecțiunea și poți auzi timpul curgând. La geografie, “călătorie”. Umblând prin lume, devii chiar tu un explorator și te dezvolți atât din punctul de vedere al cunoștințelor, cât și pe plan personal.

Tips & Tricks again! Ne poți da un mic sfat? Cum putem obține o proporție benefică nouă între școală, respectiv pasiune/hobby?

Un lucru foarte important e să îți organizezi timpul foarte bine și să nu te lași distras de la ce ai de făcut. Este timp pentru performanță, pentru hobby, pentru școală și pentru ieșit în oraș.

Muzica nu are granițe

“Fără pasiune, inteligenţa e o moară de vânt spânzurată în vid.”
Vasile Ghica

Mara Paparau, elevă în clasa a XI-a B a Colegiului Național “Emil Racoviță” Iași, a participat în luna aprilie 2017 la festivalul Eurostars din Valletta, Malta. Festivalul s-a desfășurat pe parcursul a 4 zile.

În prima zi, participanții au făcut schimb de impresii, fiecare cântând câte o piesă reprezentativă, pentru a ajuta jurații să își facă o părere despre fiecare. Mara a ales să interpreteze piesa “Love on the brain”.

A doua zi au avut loc repetițiile pentru festival, urmând o excursie pe Insulele Malta și Gozo. În următoarele zile s-au derulat probele de concurs. Acesta s-a încheiat cu gala în cadrul căreia Mara a fost premiată cu locul 3 (aleasă din 100 de participanți din 17 țări). Datorită prestației sale remarcabile din timpul festivalului, organizatorii au văzut în Mara potențialul de a fi prezentatoarea ediției următoare, aceasta primind imediat invitația de nerefuzat.

Numărul participanților internaționali din acest an l-a depășit pe cel din anul precedent. Mara a împărtășit cu noi prima ei experiență ca și prezentator, declarând-o ca fiind una intrigantă. De la artist a trecut la persoana din spatele cortinei, care încurajează concurenții, mediază problemele tehnice ale acestora și îi descrie reprezentativ pe fiecare în parte.

Faptul că a fost prezentatoare, nu a împiedicat-o să-și arate talentul. Mara a interpretat 3 melodii (“I put a spell on you” și două colaje “Freedom” + ”Tear us apart” – Beyonce și “Scared to be lonely” + ”Hotter than hell” – Dua Lipa).

Mara a mai adăugat că aceasta perioadă a reprezentat pentru ea un schimb cultural de care a fost foarte încântată, legând și multe prietenii frumoase cu oameni din: Polonia, Suedia, Moldova, Letonia, Lituania, Kîrgîstan, Italia și Malta.

“Mediul internațional din care am făcut parte m-a făcut să realizez că nu contează din ce parte a lumii suntem, pentru că nu suntem atât de diferiți. Astfel, pasiunea noastră comună pentru muzică ne-a făcut să ne simțim de parcă ne cunoaștem de o viață.”

Cum îşi vede Mara viitorul? Acum se pregăteşte pentru a studia la facultate Business Internațional, în străinătate sau în Romania. Cine știe, poate în viitor va reuși să intersecteze partea profesională cu pasiunea sa!

Noi îi urăm Marei mult succes în continuare și așteptăm cu nerăbdare să auzim de viitoarele succese!

Au consemnat Pelin Ioana și Liță Lavinia

32423274_1027460697404030_2954399580763979776_n
32482768_1027461994070567_1847661301145272320_n
32507968_1027462084070558_9101321959794278400_n
32557535_1027460690737364_8086563565915340800_n
32566856_1027460730737360_6472931759964028928_n
1/5 
start stop bwd fwd

Profil de olimpic

TUDOR COZMA este olimpic național si internațional la multe concursuri și olimpiade naționale și internaționale – cea mai recentă fiind faza internațională a Olimpiadei de Științe ale Pământului din Brazilia unde Tudor a obținut medalia de bronz. Tudor a știut să îmbine armonios pasiunea pentru chimie, fizică, biologie, obținând rezultate care stau sub semnul excelenței, sub îndrumarea unor profesori extraordinari, dăruiți meseriei, precum: prof. Paula Gavrilescu, prof. Mirela Foca, prof. Alina Bîrliga.


Mădălina: Ai putea să te prezinţi pentru a afla cititorii cȃte ceva despre tine?

Tudor: Sunt un copil ca și voi, dar care alocă un timp mai mare lucrului la anumite obiecte. Îmi place să cânt, să mă joc, să mă plimb prin parc, dar toate în timpul liber puțin cât îl am.

Mădălina: Cȃnd ai participat prima oară la vreo olimpiadă?

Tudor: Prima oară a fost în clasa a V-a, la matematică. Domnul prof Cătălin Budeanu a fost cel care mi-a deschis ușa către această lume paralelă, “OLIMPIADĂ”. Olimpiada” este încăperea în care toate cuvintele mele se adună şi vibrează pentru viaţă. Aş putea lega de fiecare literă din acest cuvânt o întreagă emoţie. „O” ar putea fi ordine, oameni; „L” – libertate, lumină; „I” – Imaginaţie, “M” – muncă, “P” – perseverență, “A” – abnegație, “D” – devotament.

Mădălina: Ce ȋnseamnă chimia/biologia/fizica pentru tine? Ce presupune performanţa ȋn aceste domenii?

Tudor: A învăța aceste obiecte înseamnă a înțelege lumea în care trăim, a înțelege propriul organism, a înțelege procesele fizice și chimice care ne înconjoară.

Mădălina: Cum crezi ca te-a dezvoltat pe plan personal experienţa trăită la Olimpiada din Brazilia în 2015?

Tudor: Această Olimpiadă m-a învățat să anticipez fenomenele meteo, să înțeleg prezența unor anumite forme de relief, sau să privesc cerul, altfel decât ca o multitudine de stele.

Mădălina: Ce le recomanzi elevilor să facă pentru a ajunge la performanţele tale?

Tudor: Să muncească mai mult decât pentru lecția de a doua zi, astfel încât să demonstreze că pot ajunge mai sus.

Mădălina: Cum ţi s-au părut elevii din alte ţări faţă de cei din Romȃnia?

Tudor: Sunt copii la fel ca noi, la fel de preocupați de cunoaștere. Muncesc la fel de mult.

Mădălina: Ţinȃnd cont că ai avut ocazia să vizitezi mai multe ţări ȋn cadrul olimpiadelor, ce părere ai despre studiile ȋn străinătate? Ţi-ar plăcea să faci facultatea ȋn altă ţară?

Tudor: Cu siguranță mi-ar plăcea, dar mai e de muncă pentru a putea ajunge acolo!

Mădălina: Cum te vezi tu peste 10 ani, pe plan profesional?

Tudor: Nu știu, deoarece încă nu știu spre ce domeniu mă voi îndrepta.

Mădălina: Cine te-a sprijinit cel mai mult pe parcursul acestor ani?

Tudor: Am avut sprijin total din partea părinților, fără nicio restricție și fără de care nu puteam să ajung aici. De asemenea am avut sprijinul tuturor profesorilor din școală cu care m-am pregătit (doamna directoare Paula Gavrilescu, în special): m-au înțeles și m-au ajutat.

Reporter: Mădălina Motriuc

Cei doi liceeni de la Startup Weekend 2014

În perioada 14-16 noiembrie 2014 programatori, designeri, oameni de marketing şi oameni de afaceri s-au întâlnit la Timişoara în cadrul Startup Weekend. Susţinut de Google for Entrepreneurs, evenimentul se adresează domeniului IT web şi presupune crearea unui startup în 54 de ore. Evenimentul a reprezentat o adevărată provocare pentru echipa formată din doi liceeni ai CNER, Mugur Tomiţă şi Răzvan Bîrgăoanu din clasa a X-a A.

Energici, doritori să acumuleze experienţă şi cu o viziune proaspătă şi pragmatică, băieţii noştri au programat timp de trei zile cot la cot cu specialişti în domeniul IT. Odată ajunşi la Timişoara, prima impresie asupra adversarilor a fost copleşitoare: “Eram cei mai mici de acolo. Eram mai apropiaţi de vârstă de copiii lor decât de ei”, spune Răzvan.

În cadrul primei probe, pitching, cei doi au avut la dispoziţie un minut pentru a-şi prezenta ideea, după care cele mai bune 8 idei urmau să fie selectate prin votul publicului. Software-ul creat de ei se numeşte Perfect şi are ca scop sporirea încrederii în sine. Aplicaţia pune la dispoziţie întrebări şi teste de personalitate, cu ajutorul cărora utilizatorul îşi creează un profil psihologic. În funcţie de insecurităţile şi talentele identificate, aplicaţia generează o serie de task-uri menite să ajute utilizatorul să îşi depăşească limitele şi să îşi pună în valoare aptitudinile.  Astfel, software-ul nu numai că descoperă punctele slabe şi punctele forte ale utilizatorului, dar îi şi propune primii paşi către a le diminua, respectiv a le îmbunătăţi.

1
2
3
5
6
7
8
1/7 
start stop bwd fwd

Dintre cele 20 de idei propuse de echipele de participanţi, una dintre cele 8 selectate pentru etapa următoare a fost Perfect. Astfel a început un maraton de 54 de ore în care au trebuit să transforme prototipul într-un produs final. În acest stadiu, echipele selectate aveau posibilitatea de a fi completate de unii membri respinşi iniţial. Dezavantajul băieţilor a fost că niciun participant nu s-a oferit să facă parte din echipa lor: “Nimeni nu ne lua în seamă. Ne-am simţit mici, dar cu ambiţii mari”.

Cu toate materialele necesare puse la dispoziţie de către organizatori, proiectul începea să ia formă. În cea de-a doua zi, după o noapte lungă, a apărut o nouă provocare: mentorii. Fiecare idee a fost evaluată pe parcursul celor 54 de ore de către mentori, adică specialişti în IT, marketing, business, printre care se numără Pekka Abrahamson, profesor şi decan, Computer Science faculty, Free University of Bozen-Bolzano, Irina Marinescu, marketing strategist, Josef Dunne, CEO @ Babelverse şi mulţi alţii. Feedback-ul primit de către echipa lui Mugur şi Răzvan a fost negativ şi descurajant: “Mentorii ne-au distrus din toate punctele de vedere. Era un moment în care ne gândeam să plecăm acasă”, mărturiseşte Mugur.  Astfel, s-au hotărât să ia o pauză şi au ieşit în centrul Timişoarei.

La întoarcere, cu mintea limpede şi forţe noi, au reconstruit proiectul de la zero. De asemenea, au primit un mare ajutor de la colegul lor, Răzvan Apostu, elev în clasa a X-a B, care de acasă, din Iaşi, s-a ocupat de grafică şi design.

Ultima etapă a competiţiei a constat în prezentarea proiectului finalizat si a mvp-ului, după care a urmat desemnarea celor 4 premii. De data aceasta, mentorii, în calitate de juriu, au fost impresionaţi de munca celor doi elevi şi le-au acordat premiul “Honorable Mention”, un echivalent pentru locul IV. La înmânarea premiului, unul dintre cei mai severi mentori, Pekka Abrahamson, i-a felicitat spunându-le “Guys, you rock!”.

Când i-am întrebat ce i-a determinat să participe, Mugur a spus: ”Noi avem o tehnică. Se numeşte <<Hai>>. Când unul din noi spune <<hai>>, şi ceilalţi spun asta. Astfel ajungem unde ne propunem”. În urma acestei competiţii, Mugur şi Răzvan au dobândit experienţă şi un impuls de entuziasm pentru proiectele viitoare. Ei îşi propun să continue să lucreze ca o echipă împreună cu colegul lor, Răzvan Apostu. „Am învăţat că este foarte important să înţelegi ce ai de făcut înainte să faci. Vrem să evoluăm şi vom profita de toate oportunităţile care vor apărea. Totul a fost posibil datorită profesorului nostru Marinel Şerban, care ne-a îndrumat şi ne-a susţinut echipa de la bun început”, spune Mugur, iar Răzvan este de părere că “A fost o competiţie strânsă, a contat fiecare minut. Am învăţat că merită să îţi duci la capăt visele pentru că nu ai cum să ştii dacă aspiraţiile tale sunt realizabile până nu încerci”.

Pentru Mugur şi Răzvan, Startup Weekend Timişoara a însemnat o oportunitate de a-şi materializa viziunea şi de a-şi testa limitele, demonstrând totodată că spiritul tânăr şi entuziast tinde mereu către a fi Perfect.

Irina Măgureanu, clasa a X-a A

Ruxandra şi Theodora

Ruxandra şi Theodora Constantin, absolvente ale Colegiului Naţional „Emil Racoviţă" Iaşi, sunt un exemplu grăitor al întâlnirii dintre pasiune şi perseverenţă. Eleve ale acestei şcoli din clasa a V-a, ele sunt un model pentru orice adolescent, atât din punct de vedere şcolar, cât şi extraşcolar. Cele două surori gemene au fost de acord să ne transmită câteva gânduri într-un scurt interviu.

Felicitări pentru rezultatele de la examenul de bacalaureat! Theodora, tu ai dat examenul în sesiunea specială pentru olimpici. Ce a însemnat olimpiada internaţională din Bali pentru tine?

Theodora: Mulţumim! Pe de o parte, olimpiada a fost o oportunitate de a mă afla într-un mediu academic, alături de sute de elevi care au aceeaşi pasiune ca mine. După cum au spus şi organizatorii, prieteniile făcute sunt adevăratul premiu, nu medaliile. Pe de altă parte, a fost o recompensă pentru munca depusă de-a lungul liceului.

Ruxandra, şi tu ai aceeaşi pasiune pentru ştiinţe ca Theodora, însă te-ai îndreptat spre concursurile interdisciplinare. Ce te-a atras către acestea? 

Ruxandra: Pot spune că mi-a plăcut dintotdeauna să caut legăturile dintre ştiinţe pentru a înţelege mai bine fenomenele naturii. Astfel, deşi am început prin a studia geografia, fizica mi-a oferit răspunsurile la multe întrebări.

V-aţi remarcat şi în cadrul proiectelor şcolare la care aţi participat. Cred că cei mai mulţi dintre elevii şcolii vă cunosc de la concertele la care aţi cântat. 

Ruxandra: Într-adevăr, ne-a plăcut din totdeauna să ne implicăm în proiectele şcolii, printre care şi concertele organizate. Eu cânt la chitară bass, iar Theodora la chitară electrică. Am putea spune că ne completăm una pe cealaltă.
Theodora: Avem şi o formaţie în care cântăm împreună. Fiind pasionate de muzică, am învăţat singure să cântăm la aceste instrumente.

Ce alte hobby-uri mai aveţi?

Theodora: Ne place foarte mult să călătorim, să vedem locuri noi, să cunoaştem alţi oameni. Când eram mici, ne plăcea să ne uităm la desenele animate cu Willy Fog şi ne doream să facem şi noi expediţii asemănătoare. Cel mai mult ne atrage cultura asiatică, astfel încât, pentru mine, olimpiada din Indonezia a fost un prim pas în cunoaşterea acesteia. 
Ruxandra: Tot călătorind am descoperit şi alte hobby-uri, cum ar fi scufundările. Nu am vrut să ne limităm doar la cele 29 de procente din suprafaţa Pământului reprezentate de uscat, iar în ultima vacanţă am obţinut certificatul PADI Open WaterDiver. 

Ce facultăţi veţi urma din toamnă?

Ruxandra: Eu voi urma cursul de Engineering Science (Ştiinţa ingineriei) în cadrul Universităţii Oxford. 

Felicitări! În ce a constat procesul de admitere?

Ruxandra: Mulţumesc! Pe lângă aplicaţia pe UCAS, care este aceeaşi pentru toate facultăţile din Marea Britanie, am susţinut examenul PAT (PhysicsAptitude Test) şi mai multe interviuri la Universitate.
Theodora: Eu am aplicat pentru cursul de Biomedical Sciences (Ştiinţe Biomedicale) şi am fost acceptată la mai multe facultăţi, urmând să aleg oferta de la Imperial College London. 

Majoritatea elevilor care participă la Olimpiada de Biologie aleg să studieze medicina. Care este diferenţa dintre cele două şi ce te-a determinat să faci această alegere? 

Theodora: Sunt sigură că toată lumea ştie ce este medicina, dar nu foarte mulţi au auzit de ştiinţe biomedicale. Pe scurt, acest curs pune bazele unei cariere de cercetare în medicină. La început, am oscilat între cele două facultăţi, dar acum sunt sigură că vreau să fac cercetare. Partea bună este că, dacă mă răzgândesc, am şansa să aplic la medicină şi să încep direct din anul trei. 

Fiecare persoană are o imagine a viitorului său. Voi ce vedeţi în această imagine? 

Ruxandra: În următorii patru ani voi studia la facultatea la care am aplicat şi cu siguranţă voi continua să îmi urmez pasiunile. Eu şi Theodora va trebui să locuim în oraşe diferite, ceea ce ar putea fi o provocare, având în vedere că tot timpul am stat împreună. 
Theodora: Cred că după terminarea cursului voi aplica pentru un master şi/ sau doctorat. Planul meu, momentan, este să rămân în Londra şi sper ca, prin munca mea, să pot ajuta alţi oameni... Nu-ţi face griji, Ruxandra, te primesc oricând la mine!

Vă mulţumesc pentru răspunsuri şi vă urez mult succes în continuare!

Theodora la Olimpiada Internaţională de Biologie 2014, Bali

A consemnat Zăvoi Alexandra

Mai multe articole..