20 noiembrie 2020
Cât din timpul nostru îl petrecem acum online? Întrebarea este pur retorică, nu aşteptăm un răspuns fiindcă ştim că răspunsul este îngrijorător. Cu atât mai importantă este prin urmare iniţiativa organizaţiei Salvaţi copiii de a organiza în 2020 un concurs cu tema "Gândirea critică în era digitală. Stop ştirilor false!" în cadrul programului Ora de Net. Utilizând pachetul de resurse conceput de organizatori, am organizat activităţi pe această temă împreună cu elevii claselor a X-a A şi a X-a D.
Pentru a crea un cadru şi un punct de plecare în discuţiile noastre, am propus, ca prim contact cu problematica dată, vizionarea a două filme documentare (sau doar fragmente din acestea, disponibile pe Internet) – The Great Hack şi The Social Dilemma, precum şi prezentarea susţinută de Tristan Harris la TED 2017 "How a handful of tech companies control billions of minds every day".
Prima activitate organizată împreună a început cu vizionarea filmului "Stop ştirilor false!" din pachetul de resurse "Gândirea critică în era digitală. Stop ştirilor false!". Principalele aspecte ale temei au fost introduse sub forma unei dezbateri, la care elevii clasei au participat fie on-site, fie online. Am utilizat ca suport un Jamboard pe care elevii care au preferat să intervină în scris şi-au completat opiniile, sub formă de sticky notes. Fiecare slide din Jamboard a introdus o întrebare (Aţi întâlnit ştiri false? Daţi exemple! Care este scopul ştirilor false? Care sunt indiciile că o ştire este falsă? Cum putem verifica dacă o ştire este falsă? Ai contribuit vreodată la distribuirea unei ştiri false? Dă un exemplu!), la care elevii puteau adăuga răspunsuri, apoi era urmat de un slide care sintetiza răspunsurile, pe baza materialului oferit pentru elevi şi a materialului oferit pentru profesor în pachetul de resurse. Activitatea s-a finalizat cu o scurtă prezentare a modelului celor 5 întrebări cheie, pentru ca elevii să îl poată utiliza în activitatea de investigare propusă ca activitate independentă pentru următoarea noastră activitate.
Atât la clasa a X-a A, cât şi la clasa a X-a D, pe parcursul discuţiilor au intervenit exemple legate de Coronavirus. Ca urmare, la fiecare dintre clase am propus, acelaşi studiu de caz: "Coronavirus: ştirile false costă vieţi! " Elevii au lucrat pe grupe şi au investigat ştiri false referitoare la Coronavirus (de exemplu, escrocherii online şi teorii ale conspiraţiei).
Cu ocazia Zilelor Colegiului Naţional "Emil Racoviţă" am organizat o dezbatere online pe tema dezinformării, plecând de la acest studiu de caz.
Vom continua să ne dezvoltăm abilităţile de a identifica semnalele de manipulare din media clasică și online, de a verifica ştirile în scopul de a preveni asimilarea și diseminarea informațiilor incorecte, incomplete sau false promovate pe Internet şi de a aplica gândirea critică referitor la conținutul online. Următorul studiu de caz: "Alegerile din Trinidad&Tobago 2016 şi mişcarea Do So", primul pas din viitoarea noastră activitate "De ce e important să votez?".
prof. Emanuela Cerchez
![]() |
![]() |