International STEM Innovation Olympiad

În perioada 23-29.01.2023, Ștefan Rareș Maxim și Cristian Nedelcu, elevi în clasele a XII-a C, respectiv a XII-a A, la Colegiul Național „Emil Racoviță”, au reprezentat cu mândrie comunitatea racovițistă, Iașul academic și România la „International STEM Innovation Olympiad”, competiție care s-a desfășurat online.
 
Proiectul lor, intitulat  „Musical Duet: Tesla Coil and Flyback transformer” (Duet muzical alcătuit dintr-o bobină Tesla muzicală și un transformator flyback), a trecut printr-un proces lung  de preselecție, situându-se în lotul celor 24 de proiecte finaliste. După prezentarea finală, care a avut loc în ziua de 29 ianuarie 2023,  Rareș și Cristian au obținut locul I și medalie de aur.
 
Curiozitatea științifică a celor doi elevi, ingeniozitatea, pasiunea extraodinară  și experiența acumulată la competițiile anterioare i-au ajutat să aplice cu succes cunoștințele dobândite, obținând astfel recunoașterea la nivel internațional a produsului lor. Nespus de bucuroși de rezultat, Rareș și Cristian ne-au spus: „Suntem foarte recunoscători tuturor celor care ne-au încurajat și ne-au sprijinit, în special doamnelor profesoare Liliana–Tatiana Nicolae și Irina Zamfirescu, care ne-au îndrumat și au făcut posibilă această participare la cel mai înalt nivel, dar și comunității racovițiste căreia îi aparținem”.