11.03.2025
Anunț privind organizarea și desfășurarea probei orale clasele IX-XII, secțiunile A și B 15 martie 2025
În conformitate cu prevederile art. 12, alin. (3), litera b) din Regulamentul privind organizarea și desfășurarea Olimpiadei Naționale de Limba engleză în anul școlar 2024-2025, înregistrat cu numărul 24417/23.01.2025, „la nivel liceal, pentru etapa județeană/a sectoarelor municipiului București, competiția constă într-o probă scrisă și o probă orală pentru elevii care au obținut punctajul de minimum 95 puncte la proba scrisă.”
Proba orală va avea loc sâmbătă, 15 martie 2025, la Colegiul Național „Emil Racoviță” Iași, conform programării care va fi afișată pe site-ul unității de învățământ organizatoare.
Extras din Regulamentul privind organizarea și desfășurarea Olimpiadei Naționale de Limba engleză în anul școlar 2024-2025:
Art. 15, alin. (3) Proba orală (Speaking) va consta în susținerea unei prezentări/unui discurs pe o temă dată. Timpul alocat pentru pregătirea subiectului este de 20 de minute. Timpul alocat pentru expunere este după cum urmează:
- clasele a IX-a – a X-a - 2-3 minute;
- clasele a XI-a - a XII-a - 3-4 minute.
Anunț privind organizarea și desfășurarea probei de baraj clasa a VIII-a
În conformitate cu prevederile art. 7 (2) din Regulamentul privind organizarea și desfășurarea Olimpiadei Naționale de Limba engleză în anul școlar 2024-2025, în cazul în care, după aplicarea criteriilor de departajare, egalitatea se menține, se va proceda la organizarea unei probe de baraj, cu o structură identică celei specifice pentru testarea competenței gramaticale (Use of English).
Proba de baraj va avea loc sâmbătă, 15 martie 2025, începând cu ora 11.00, la Colegiul Național „Emil Racoviță” Iași. Proba va avea durata de 1 oră. Elevii vor fi prezenți la unitatea școlară în intervalul orar 10.30-10.45, iar accesul în sala de examen este permis în baza unui act de identitate valabil sau a carnetului de note vizat pentru anul școlar în curs.
09.03.2025 - Rezultate inițiale
NOTĂ:
Eventualele contestaţii la proba scrisă pot fi depuse luni, 10 martie 2025, în intervalul orar 09.00 – 15.00 la secretariatul Colegiului Național „Emil Racoviță” Iași sau pot fi transmise în format electronic (document scanat) la adresa This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. (descarcă de aici cererea de contestație)
Cererea de reevaluare a lucrării scrise va fi însoțită de o copie de pe actul de identitate al elevului și al reprezentantului legal al acestuia (părinte / tutore legal instituit).
Extras din Regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea Olimpiadei Naţionale de Limba engleză, clasele VII-XII, aprobat cu numărul 24417/23.01.2025:
Art. 24. (1) Elevii participanţi pot contesta numai punctajul iniţial al propriei lucrări scrise.
(2) Nota obținută în urma reevaluării lucrării reprezintă nota finală.
(5) La toate etapele anterioare etapei naționale, elevii minori pot depune contestații, fiind însoțiți de tutorele legal instituit.
(7) Retragerea contestației se poate face în primele treizeci de minute după expirarea termenului de depunere a acesteia şi numai de către elevul în cauză.
Rezultatele finale vor fi afişate marţi, 11 martie 2025, după finalizarea evaluării.
08.03.2025 - Subiecte - Bareme
Elevii vor susține proba scrisă din cadrul etapei județene a Olimpiadei de limba engleză după cum urmează:
- elevii din clasa a VII-a: Școala Gimnazială „Titu Maiorescu” Iași (repartizarea pe săli a elevilor: AICI)
- elevii din clasele VIII-XII: Colegiul Național „Emil Racoviță” Iași (repartizarea pe săli a elevilor: AICI)
Intrarea în săli a elevilor are loc în intervalul 13.00-13.30, în baza unui act de identitate valabil sau a carnetului de elev vizat pentru anul școlar în curs. Lucrările scrise vor fi redactate cu un instrument de scris cu pastă / cerneală albastră.
Proba scrisă începe la ora 14.00 și are o durată de 2 ore pentru elevii claselor VII-VIII și de 3 ore pentru elevii claselor IX-XII, secțiunile A și B.
- rezultatele inițiale vor fi afișate, pentru toate clasele, duminică, 9 martie 2025, după ora 21.00, pe site-ul Colegiului Național „Emil Racoviță” Iași (https://racovita.ro/) și la avizierul unității de învățământ.
- rezultatele finale vor fi afișate marți, 11 martie 2025, după ora 21.00.
Criterii de departajare în cazul egalității de puncte între candidații aflați pe primul loc/ pe locuri calificabile – extras din Regulamentul de organizare și desfășurare a Olimpiadei Naționale de Limba Engleză:
a) pentru clasele a VII-a și a VIII-a:
- punctajul de la proba scrisă obținut la Use of English;
- punctajul de la proba scrisă obținut la Reading comprehension;
- punctajul aferent elaborării povestirii.
În cazul în care, după aplicarea succesivă a celor trei criterii, nu se poate face departajarea între candidați, vor constitui criterii suplimentare de departajare punctajele defalcate obținute la evaluarea povestirii, în următoarea ordine:
a) content (task achievement);
b) organisation (writing structure, paragraphing, coherence, and cohesion);
c) vocabulary (range of vocabulary and relevance/appropriateness);
d) structures (spelling, grammar accuracy, punctuation) ;
e) register and style/effect on the target reader (including originality).
b) pentru clasele a IX-a, a X-a, a XI-a și a XII-a:
- punctajul de la proba scrisă;
- punctajul de la proba scrisă obținut la Use of English;
- punctajul de la proba integrată - Reading comprehension;
- punctajul de la proba integrată – scriere funcțională;
- punctajul de la proba de speaking.
În cazul în care, după aplicarea succesivă a celor cinci criterii, nu se poate face departajarea între candidați, vor constitui criterii suplimentare de departajare punctajele defalcate obținute la evaluarea tipului de scriere funcțională, în următoarea ordine:
a) content (task achievement);
b) organisation (writing structure, paragraphing, coherence, and cohesion);
c) vocabulary (range of vocabulary and relevance/appropriateness);
d) structures (spelling, grammar accuracy, punctuation);
e) register and style/effect on the target reader (including originality).
Extras din Metodologia-cadru de organizare şi desfăşurare a competiţiilor şcolare nr. 3035/10.12.2012, cu modificările şi completările ulterioare:
Art. 36.
(1) Se interzice elevilor să pătrundă în sală cu orice fel de lucrări: manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor de olimpiadă sau care sunt interzise de regulamentul specific, precum și cu telefoane mobile și cu orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare. Pot fi introduse în sala de concurs acele materiale, instrumente etc. prevăzute în mod explicit în regulamentul specific al olimpiadei.
(2) Nerespectarea dispozițiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de concurs, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu, precum și frauda sau tentativa de fraudă duc la eliminarea din concurs a candidatului de către președintele comisiei.
(3) Candidații eliminați din concurs conform prevederilor alin. (2) pierd dreptul de participare la olimpiadele școlare din anul școlar următor.