Andrei Boacă – medalie de bronz la Turneul Internațional de Informatică, Shumen 2020

În perioada 19-22 noiembrie 2020 a avut loc cea de a XII-a ediție a Turneului Internațional de Informatică (IATI – International Autumn Tournament in Informatics) de la Shumen, Bulgaria. La concurs au participat 188 de concurenți, reprezentând echipe din 17 țări.

În echipa României a fost selectat și Andrei Boacă din clasa a IX-a B, de la Colegiul Naţional "Emil Racoviţă" Iaşi. Această selecție a fost posibilă datorită rezultatelor obținute de Andrei la Olimpiada Națională de Informatică în timpul gimnaziului.

Pentru pregătirea în domeniul informaticii Andrei a fost îndrumat, pe toată perioada gimnaziului, de doamna profesoară Nicoleta Ciobanu. Deoarece Andrei s-a îndrăgostit de algoritmică și programare încă din clasa a V-a, el a dorit să cunoască din ce în ce mai multe taine ale acestui provocator domeniu. De aceea el a participat la cursurile centrului de pregătire în informatică pentru elevii de gimnaziu “Hai la Olimpiadă!”, centru care își desfășoară activitatea la Facultatea de Informatică din Iași, coordonat fiind de dr. Paul Diac.

Munca depusă de Andrei s-a materializat în toamna acestui an, când el a fost selecționat să reprezinte România la IATI 2020. Din cauza pandemiei, în acest an concursul s-a desfășurat online. Fiecare participant a concurat în orașul lui de reședință, sub supravegherea a doi membri ai comisiei, fiind în același timp și supravegheat video. Andrei a concurat la Facultatea de Informatică, care a asigurat cadrul necesar bunei desfășurări a concursului. Concursul s-a desfășurat în două zile a câte 4 ore, în fiecare zi concurenții având de rezolvat câte 3 probleme.  Andrei a reușit să acumuleze 322 puncte din cele 600 posibile, ceea ce i-a asigurat o medalie de bronz, rezultat absolut remarcabil la prima participare la un concurs internațional.

Felicitări, Andrei! Felicitări profesorilor care l-au îndrumat! Multe succese în continuare!

prof. Marinel Şerban