Proiecte şi activităţi

Concursul Leris pentru clasele a V- a şi a VI-a


Revista "alte cuvinte", noiembrie 2013

Prof. coordonator Cornelia-Livia Sârghie

Revista "alte cuvinte", noiembrie 2014

Prof. coordonator Cornelia-Livia Sârghie

Revista "alte cuvinte", noiembrie 2015

Prof. coordonator Cornelia-Livia Sârghie

Revista "alte cuvinte", noiembrie 2016

Prof. coordonator Cornelia-Livia Sârghie

Revista "LER's next generation", noiembrie 2016

Prof. coordonator Cornelia-Livia Sârghie

Revista "alte cuvinte", noiembrie 2017

Prof. coordonator Cornelia-Livia Sârghie


Concursul de Creativitate pentru Gimnaziu "Lumea descoperită altfel..."

Clubul de lectură

Coordonatori: Cornelia Chelariu, Genoveva Butnaru

Clubul de lectură al Colegiului Naţional „Emil Racoviţă” este un „Cerc fără sfârşit”. Tinerii care îşi îngăduie răgazul lecturii s-au întâlnit mereu cu profesorii lor de literatură, pentru a căuta împreună miezul cărţilor. Site-ul bibliotecaracovita.webs.com le dă acum cititorilor şansa unui alt fel de a împărtăşi. Spaţiul virtual pare menit să slujească literaturii, tocmai prin imposibilitatea a-l îngrădi, aşa cum neîngrădită este ficţiunea. De aceea, pe forumul site-ului, cititorii de toate vârstele îşi pot face cunoscute recenziile, părerile şi emoţiile care însoţesc în mod firesc lectura.  

Clubul de Dezbateri Academice Iaşi

Istoria dezbaterilor academice în România este legată de istoria Colegiului Naţional „Emil Racoviţă” Iaşi, prin numele profesorului Viorel Murariu, unul dintre primii mentori ai mişcării de dezbateri din ţară, membru fondator al Asociaţiei Române de Dezbateri, Oratorie şi Retorică (ARDOR) şi al Clubului de Dezbateri Academice Iaşi (CDAIS). Din anul 2003 clubul de dezbateri academice a devenit asociaţie cu personalitate juridică, deschisă tuturor tinerilor din şcolile ieşene. Membrii ei au avut mereu participări remarcabile la competiţiile regionale, naţionale şi internaţionale de dezbateri în format Karl Popper, British Parliamentary sau World Schools. În prezent, preşedintele CDAIS este prof. Genoveva Butnaru. Dezbaterile academice educă angajarea civică, convieţuirea în spiritul acceptării alterităţii, gândirea critică, abilităţile retorice şi oratorice.

Revista Noi, cei de la seral
Coordonator prof. Cornelia Sârghie

Revistele Colegiului Naţional “Emil Racoviţă”,  “Primii Paşi şi “Noi, cei de la seral...” îşi propun familiarizarea elevilor cu scrierea reflexivă, cu gândirea critică, cu dimensiunea intelectuală şi afectivă a actului lecturii, cu formarea unor capacităţi multiple de exprimare a unor idei sau concepţii proprii. Capacitatea de comunicare este şi ea valorificată, elevii interacţionând unii cu alţii, analizând, exprimându-se spontan. Prin urmare, comunică personalizat.

Elevii se implică, astfel, în activităţi extraşcolare, care le solicită creativitatea, dinamismul, dar şi sensibilitatea estetică. Pe de altă parte, ei învaţă să-şi asume responsabilităţi, îndeplinind anumite sarcini, să colaboreze eficient în echipă, să respecte reguli, să-şi unească forţele în realizarea unui scop comun.

Dacă în cazul revistei “Primii Paşi”, coordonarea s-a realizat de către profesorii din catedra de română, revista “Noi, cei de la seral...” a fost coordonată împreună cu profesori de la alte discipline, precum matematica şi fizica (profesor Raluca Loghin, profesor Mirela Foca, profesor Liliana Nicolae), scopul fiind acelaşi, atât în ceea ce-i priveşte pe elevii de la zi, cât şi pe elevii de la seral: ca aceştia să ajungă la un grad mai mare de cunoaştere şi dezvoltare a aptitudinilor proprii.

Numarul 2 Numarul 3 Numarul 4 Numarul 5 Numarul 6 Numarul 7 Numarul 8 Numarul 9 Numarul 10

Revista clasei a XI-a C Cu alte cuvinte
Coordonator prof. Liliana Balan

Hoinari în lumea cărţilor

Din anul 2009, elevi, bibliotecari şi profesori de la câteva şcoli ieşene sunt Hoinari în lumea cărţilor. Este denumirea sub care, în cadrul unui proiect realizat de bibliotecarii şcolari din Iaşi, membrii acestui club judeţean se întâlnesc periodic pentru a împărtăşi idei şi păreri despre cărţi. Vineri, 20 mai 2011, hoinarii s-au întâlnit la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă”, pentru a pune în discuţie chiar viitorul cărţilor, pornind de la ideile din romanul Farenheit 451 de Ray Bradbury.

Cercul de Lectură “Căutătorii de comori...literare”

Coordonator: profesor Cornelia-Livia Sârghie

Proiectul “Căutătorii de comori...literare” îşi propune familiarizarea elevilor cu actul lecturii de adâncime. Lectorul competent descoperă, astfel, sensuri noi, semnificaţii neaşteptate, pentru că hermeneutica presupune o “scormonire” în adâncurile textului literar. Elevii învaţă cum să “citească” o carte bună, să o înţeleagă.
Întâlnirea cu literatura este întotdeauna o aventură, la care elevii pasionaţi de lectură participă cu fascinaţie. “Libertatea lecturii”, dincolo de restrângerile unor rigori anume, îi determină pe elevi să se îndrepte spre o aventură literară cu plăcere şi de plăcere. Cercul de lectură “Căutătorii de comori...literare” valorifică, pe de o parte, dimensiunea intelectuală şi afectivă a actului lecturii, iar pe de altă parte le cultivă şi gustul estetic prin parcurgerea unor texte literare de valoare, ce aparţin marii literaturi a lumii.
Fie că sunt implicaţi elevi de liceu, fie că participă elevi de gimnaziu (precum clasele a V-a, a VI-a) la întâlnirile din cadrul Cercului de Lectură “Căutătorii de comori literare”, care apar şi în ipostaza de Ceai Literar, bucuria de a citi şi de a discuta pe marginea lecturilor rămâne la fel de mare.

Locuitori ai librăriei

Întâi a fost o dorinţă, apoi un gând. Ce-ar fi dacă ne-am muta la librărie pentru câteva ceasuri? Să locuim printre cărţi, multe cărţi, mai multe decât am putea noi avea în casele noastre vreodată. Să respirăm mirosul. Acela la fel de ademenitor precum cel al cozonacilor iernii. Să nu ştim pe ce să ne oprim privirea. Să tânjim să fim în toate cărţile deodată, să le cuprindem pe toate dintr-o singură răsuflare.
Aşa s-a întâmplat că, pentru câteva ceasuri, am avut o altă adresă: Librarium.

28 septembrie 2013, clasa a VI-a C şi dirigintele, prof. Mihaela Foşalău

Concursul Judetean "O masca rade, alta plange", sectiunea "Mirajul scenei", desfasurat pe 28-III-2014, la Liceul Teoretic "D.Cantemir"

*Premiul I, trupa "Globus", care a pus in scena "Pretioasele ridicole" de Moliere *Premiul Muzeului Literaturii Romane Iasi- obtinut de trupa "Globus" *Premiul II, trupa "Theatrum", care a pus in scena "Sotul pacalit" de Moliere *Premiul pentru Interpretare- a fost obtinut de Miruna Cozianu, din VII B, care a jucat in rolul Angelicăi, unul dintre personajele principale din "Sotul pacalit" de Moliere *Premiul special pentru costume, obtinut de trupa "Globus" profesor coordonator: Cornelia-Livia Sarghie