Profil de olimpic

TUDOR COZMA este olimpic național si internațional la multe concursuri și olimpiade naționale și internaționale – cea mai recentă fiind faza internațională a Olimpiadei de Științe ale Pământului din Brazilia unde Tudor a obținut medalia de bronz. Tudor a știut să îmbine armonios pasiunea pentru chimie, fizică, biologie, obținând rezultate care stau sub semnul excelenței, sub îndrumarea unor profesori extraordinari, dăruiți meseriei, precum: prof. Paula Gavrilescu, prof. Mirela Foca, prof. Alina Bîrliga.


Mădălina: Ai putea să te prezinţi pentru a afla cititorii cȃte ceva despre tine?

Tudor: Sunt un copil ca și voi, dar care alocă un timp mai mare lucrului la anumite obiecte. Îmi place să cânt, să mă joc, să mă plimb prin parc, dar toate în timpul liber puțin cât îl am.

Mădălina: Cȃnd ai participat prima oară la vreo olimpiadă?

Tudor: Prima oară a fost în clasa a V-a, la matematică. Domnul prof Cătălin Budeanu a fost cel care mi-a deschis ușa către această lume paralelă, “OLIMPIADĂ”. Olimpiada” este încăperea în care toate cuvintele mele se adună şi vibrează pentru viaţă. Aş putea lega de fiecare literă din acest cuvânt o întreagă emoţie. „O” ar putea fi ordine, oameni; „L” – libertate, lumină; „I” – Imaginaţie, “M” – muncă, “P” – perseverență, “A” – abnegație, “D” – devotament.

Mădălina: Ce ȋnseamnă chimia/biologia/fizica pentru tine? Ce presupune performanţa ȋn aceste domenii?

Tudor: A învăța aceste obiecte înseamnă a înțelege lumea în care trăim, a înțelege propriul organism, a înțelege procesele fizice și chimice care ne înconjoară.

Mădălina: Cum crezi ca te-a dezvoltat pe plan personal experienţa trăită la Olimpiada din Brazilia în 2015?

Tudor: Această Olimpiadă m-a învățat să anticipez fenomenele meteo, să înțeleg prezența unor anumite forme de relief, sau să privesc cerul, altfel decât ca o multitudine de stele.

Mădălina: Ce le recomanzi elevilor să facă pentru a ajunge la performanţele tale?

Tudor: Să muncească mai mult decât pentru lecția de a doua zi, astfel încât să demonstreze că pot ajunge mai sus.

Mădălina: Cum ţi s-au părut elevii din alte ţări faţă de cei din Romȃnia?

Tudor: Sunt copii la fel ca noi, la fel de preocupați de cunoaștere. Muncesc la fel de mult.

Mădălina: Ţinȃnd cont că ai avut ocazia să vizitezi mai multe ţări ȋn cadrul olimpiadelor, ce părere ai despre studiile ȋn străinătate? Ţi-ar plăcea să faci facultatea ȋn altă ţară?

Tudor: Cu siguranță mi-ar plăcea, dar mai e de muncă pentru a putea ajunge acolo!

Mădălina: Cum te vezi tu peste 10 ani, pe plan profesional?

Tudor: Nu știu, deoarece încă nu știu spre ce domeniu mă voi îndrepta.

Mădălina: Cine te-a sprijinit cel mai mult pe parcursul acestor ani?

Tudor: Am avut sprijin total din partea părinților, fără nicio restricție și fără de care nu puteam să ajung aici. De asemenea am avut sprijinul tuturor profesorilor din școală cu care m-am pregătit (doamna directoare Paula Gavrilescu, în special): m-au înțeles și m-au ajutat.

Reporter: Mădălina Motriuc