O călătorie nesfârșită pe acorduri clasice de rock

Manuel Foșalău, astăzi student al Facultății de Geografie și Geologie din Iași, ieri elev al Colegiului Național “Emil Racoviță”, reprezintă clasa tinerilor “așa DA”. Un adolescent plin de viață, el nu ezită să demonstreze în orice moment cât de ușor este să combini mai multe pasiuni și să excelezi simultan în tot ceea ce îți propui.

Manu, în anul 2018 te-ai întors din Quebec cu medalia de aur la Olimpiada Internațională de Geografie. Când ai descoperit pasiunea pentru această știință și cum poți descrie drumul printre tainele ei până la acest moment?

Olimpiada Internațională de Geografie – un eveniment la care atunci când mă gândesc, încă îmi provoacă emoții intense și fiori de bucurie, chiar dacă au trecut deja șase luni. Competiția de cea mai mare anvergură, la care am visat mereu să ajung, de când am cunoscut provocările olimpiadelor. A fost o adevărată onoare să închei liceul cu acest rezultat, care a reflectat pasiunea mea de mulți ani. Geografia mi-a plăcut încă de mic. Îmi amintesc perfect cum, la doar 4-5 ani, stăteam cu ochii asupra atlasului, fascinat de hărți. Nu înțelegeam exact ce reprezintă sau ce denumiri vedeam, însă îmi plăceau foarte mult și obișnuiam să le redesenez chiar eu. Mai târziu, la școală, am avut ocazia să descopăr complexitatea geografiei și să aflu ce înseamnă cu adevărat această disciplină.

Din punctul de vedere al geografului, care este cel mai frumos loc pe care    l-ai vizitat până acum? Unde te-ai regăsit cel mai mult?

Fiecare loc are ceva frumos și unic. Sunt foarte greu de comparat. Cel mai mult mi-a plăcut Londra, un oraș cultural, o capitală europeană cu o istorie îndelungată și unul dintre cele mai importante orașe din lume. Simbol al regalității, elegantă, cețoasă, aglomerată și plină de locuri interesante, este un loc din ce în ce mai accesibil, în care mi-aș dori să merg cât mai des.

Ce cuvânt îți vine prima dată în minte când auzi “România”?

Cu părțile sale bune și rele, este țara în care m-am născut. Faptul că nu am plecat să fac studiile universitare în străinătate este o dovadă că mă simt bine aici și consider că îmi oferă ceea ce am nevoie. Mai mult, este o țară cu un potențial foarte mare: turistic, agricol, hidrologic, geomorfologic (nu degeaba sunt olimpic la geografie, râde), are o poziție geografică favorabilă și, mai ales, tineri bine pregătiți și dornici de inovație.

Tips & Tricks Time! Ce le recomanzi turiștilor atunci când vizitează o țară aproape necunoscută lor?

Să trăiască din plin acele momente, oriunde ar fi. Timpul zboară când călătorești, așa că cel mai bine e să observe cu atenție fiecare detaliu din jurul lui și să își amintească de locurile respective cu bucurie și cu emoţie.

Oricine vorbește despre Manu Foșalău, ne spune că, pe lângă geografie, el este pasionat de muzică. Când “v-ați cunoscut” tu și muzica?

Acum mult timp am invitat-o la o cafea și am descoperit că ne înțelegem atât de bine, încât nu ne-am mai despărțit. De opt ani cânt la pian, dar mi-am dat seama că aventura de-abia acum începe. Muzica este deosebit de complexă, iar eu îmi doresc să studiez o varietate cât mai mare de genuri, pentru a oferi lumii ceva cât mai frumos de ascultat.

Consideri că există o legătură între geografie și muzică?

Probabil melodiile care te duc cu gândul la călătorii, la anumite locuri. Sau poate studiul genurilor și instrumentele muzicale specifice diferitelor regiuni ale lumii. Imaginația ne poate duce departe, însă în esență cele două domenii nu cred ca au prea multe elemente comune. Au, de exemplu,  geografia și fizica, muzica și matematica, dar legat de geografie și muzică, nu mi-am pus problema până acum, așa că mi-ai dat de gandit.

Un tânăr pianist, dornic să studieze cât mai multe stiluri. În ce gen de muzică te regăsești cel mai mult?

În muzica rock mă regăsesc cel mai mult: rock-ul alternativ, blues, britanic, clasic al anilor ’60-’90 și, ocazional, cel de actualitate. Cred că este un gen antrenant și totodată sensibil, accesibil și în același timp complex, apreciat atât de tineret, cât și de muzicieni cu experiență.

Unde se ascultă cel mai bun rock în Iași?

Există multe exemple. Iașul este un oraș cu oameni care ascultă muzică bună și care face muzică bună.

Care este termenul favorit pe care l-ai întâlnit în studiul geografiei? Dar în cazul muzicii?

La muzică, “metronom” – sugerează perfecțiunea și poți auzi timpul curgând. La geografie, “călătorie”. Umblând prin lume, devii chiar tu un explorator și te dezvolți atât din punctul de vedere al cunoștințelor, cât și pe plan personal.

Tips & Tricks again! Ne poți da un mic sfat? Cum putem obține o proporție benefică nouă între școală, respectiv pasiune/hobby?

Un lucru foarte important e să îți organizezi timpul foarte bine și să nu te lași distras de la ce ai de făcut. Este timp pentru performanță, pentru hobby, pentru școală și pentru ieșit în oraș.