Conferința națională IașiMUN, ediţia a VIII-a

18-20 noiembrie 2016

Conferința națională IașiMUN își propune să  atragă atenția tinerilor asupra problemelor internaționale actuale. Scopul este acela  de a-i implica în soluționarea acestora și prin aceasta, de a-i face conștienti de faptul că fiecare dintre ei poate participa activ la îmbunătățirea societății în care trăim. Deși ținta proiectului este de a crea o comunitate de elevi informați cu privire la problemele cu care se confruntă lumea contemporană, IașiMUN este o conferință care dezvoltă participanții pe mai multe planuri. Delegații (participanții) își pot îmbunătății abilitățile oratorice, de comunicare în limba engleză și de lucru în echipă. Conferința se adresează atât elevilor români de liceu, cât și celor din afara țării.

Anul acesta au fost 145 de participanți din Iași (Colegiul Naţional « Emil Racoviţă », Colegiul Național , « Mihai Eminescu », Colegiul Național, Colegiul « C. Negruzzi »), București, Galați, Bacău, Piatra-Neamț, Focșani, Gura Humorului. Doamna profesoară Victoria Sechelea a fost cea care i-a îndrumat pe elevi în organizare și a coordonat evenimentul în toate etapele sale. La  eveniment au fost prezenți profesorii catedrei de engleză. Echipa de organizare a beneficiat de sprijinul doamnei director Paula Gavrilescu. De asemenea,  domnul profesor Bogdan Bârzoi, Inspector General, a fost prezent în a doua zi a conferinței pentru a putea observa cum se desfășoară dezbaterile.

Conferința IașiMUN constă în trei zile de-a lungul cărora elevii își asumă rolul unor delegați ai țărilor ce fac parte din Națiunile Unite, fiind nevoiți să găsească soluții pentru problemele propuse. Participanții pot alege dintre cinci comitete (ECOSOC, Human Rights, Environment, Political, Crisis), unde se discută subiecte diferite, de la crize neașteptate la conflicte politice și probleme de mediu sau drepturile omului.

În prima zi, elevii pot comunica liber între ei folosind exclusiv limba engleză, pentru a crea o rezoluție, o listă de soluții pentru problemele discutate. Aceasta este verificată de către un comitet alcătuit din profesori, pentru a fi mai apoi discutată în următoarele zile. Delegații sunt invitați să argumenteze soluțiile alese prin discursuri și intervenții, fiind puși  în situația  de a  ține discursuri și de a  fi persuasivi, astfel încât rezoluțiile lor să fie votate.

Deși IașiMUN atrage, de cele mai multe ori, „veterani” ai dezbaterilor, anul acesta am fost impresionați de numărul elevilor de clasele a IX-a și a X-a care au avut prima experiență de dezbateri în cadrul conferinței. De aceea, considerăm că rezultatele cele mai importante ale conferinței sunt creșterea interesului pentru dezbateri în rândul tinerilor din întreaga țară și educarea acestora cu privire la problemele de importanță internațională precum cea a apatrizilor sau a impactului pe care războiul îl are asupra psihicului uman.

Evenimentul a fost posibil și datorită colaborării cu parteneri instituționali (Consiliul Județean al Elevilor, Inspectorartul Școlar Județean Iași, Biblioteca Județeană Iași, American Corner) și cu parteneri media (TVR, Radio Iași, WINK, IașiLive și VivaFM, Adservio).

Credem că IașiMUN este un proiect demn de recunoaștere națională deoarece este una dintre cele mai mare conferințe MUN (Model United Nations) din țară, fiind un mediu care formează elevi informați, capabili să-și argumenteze ideile și să comunice eficient, totul în cadrul unei competiții bazate atât pe lucru în echipă, cât și pe efort individual.

Miruna Caluschi, clasa a XII-a B, Head of Administrative Staff IasiMun 2016