Bergamo 2014

În perioada 5-12 aprilie 2014, Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” a participat la un schimb de experienţă cu Liceul Ştiinţific „Lorenzo Mascheroni” din Bergamo, Italia. În acest schimb s-au implicat 16 elevi din clasele a IX-a, a X-a, a XI-a ale colegiului nostru. În cadrul acestui proiect, pe lângă România şi Italia au mai participat elevi şi profesori din alte 5 ţări: Polonia, Portugalia, Germania,  Turcia,  Croaţia.

Proiectul şi-a propus noi experienţe de învăţare, comunicare interculturală şi noi căi de motivare a elevilor în cadrul activităţilor educative şcolare şi extraşcolare. Fiecare dintre participanţi a avut de câştigat şi învăţat noi competenţe sociale şi civice. În cadrul activităţilor desfăşurate au avut loc  schimburi de idei, exersarea şi perfecţionarea limbilor străine în contexte reale.

Dintre activităţile şcolare desfăşurate menţionăm:

  • activităţile pe grupe la care au participat elevi din toate cele 7 ţări în ateliere precum origami, hip-hop, sport, fizică, jocuri logice, chitară;
  • descoperirea oraşului vechi "Citta Alta", printr-o vânătoare de comori pe care am şi câştigat-o împreună cu partenerii italieni;
  • vizita la fabrica de reciclare REA Dalmine;
  • activităţi extraşcolare precum vizitarea oraşului Veneţia unde am avut parte de un tur ghidat şi am vizitat Basilica San Marco. La Milano, am avut ocazia să vizităm Muzeul de Artă Contemporană şi Domul.

Prin activităţile de prezentare a fiecărei ţări (artistice, culinare) am avut prilejul de a descoperi şi valoriza diversitatea la nivel european.

În concluzie, putem spune că participarea la acest schimb internaţional a fost un câştig real datorită confruntării ideatice multiculturale şi brainstorming-ului european avizat şi performant.

Album de imagini