Proiectul „Hermes” – parteneriat între Colegiul Național “Emil Racoviță” și Lycée Sévigné

Proiectul „Hermes” a debutat în septembrie 2017, la iniţiativa doamnei profesoare Ştefania Iliescu de la Lycée Sévigné. Pe parcursul întregului an şcolar, noi, elevii din clasa a X-a B, sub coordonarea prof. Emanuela Cerchez, am colaborat cu elevi francezi de clasa a X-a şi am sintetizat rezultatele colaborării noastre pe site-ul proiectului (https://proiecthermes.wordpress.com/).

Conştientizarea şi respectarea diversităţii culturale, dezvoltarea abilităţilor IT, identificarea unor probleme de mediu în comunitatea locală sau studierea unor probleme globale, ale unei lumi digitale în continuă schimbare (fenomenul „fake news”) au reprezentat principalele obiective ale proiectului nostru. Elevi francezi şi elevi români am desfăşurat simultan activităţile din proiect, apoi am publicat pe site-ul proiectului filmele sau documentele realizate.

Ca urmare a succesului acestei colaborări în spaţiul virtual, proiectul continuă în „lumea reală”. În perioada 10-17 septembrie 2018, 24 de elevi din Colegiul Naţional „Emil Racoviţă”, împreună cu prof. Emanuela Cerchez, prof. Marinel Şerban şi prof. Mihaela Gotcu, director al Colegiului Naţional „Emil Racoviţă”, ne-am deplasat în Franţa la Cesson-Sevigné, o localitate învecinată cu Rennes, în care se află liceul nostru partener, urmând ca în luna mai 2019 colegii francezi să vină la Iaşi. Am fost găzduiţi în familiile partenerilor noştri francezi, astfel că, odată ajunși în Rennes, a început descoperirea unui alt mediu familial, în care am fost primiți cu brațele deschise. Iată un succint “jurnal” al următoarelor zile.

Prima dimineață a fost despre cunoaștere, despre culorile altui destin, altui liceu, despre crearea unui tot unitar atât de frumos prin semnificația sa. Ziua a început cu un mic dejun în stil breton în cantina liceului, unde am fost întâmpinaţi călduros de Madame Myriam Le Drezen, directoarea liceului Sevigné şi de Monsieur Cristophe Lotz, viceprimar al oraşului Cesson-Sevigné. Aici am cunoscut şi pe doamnele profesoare care pe parcursul întregii săptămâni au fost alături de noi şi au făcut ca totul să devină posibil: Madame Aude Duché, Madame Dalila Fleury şi Madame Martine Servasier.

Ziua a continuat cu o oră de clasă. În funcţie de pasiunile noastre, am participat la o oră obişnuită de matematică, de fizică, de biologie sau de ştiinţe sociale. Şi chiar am ieşit şi la tablă! Am făcut un scurt tur al şcolii, pentru că apoi a urmat în sala de festivităţi a liceului o oră mai specială: o oră de literatură franceză, unde am avut un prim contact cu doi mari scriitori locali – François-René de Chateaubriand şi Madame de Sevigné.

Am luat prânzul împreună în cantina şcolii, unde ni s-a pregătit un meniu în stil breton cu „galette bretonne” şi o prăjitură locală specifică. Am fost impresionaţi de modul în care elevii francezi ştiu să respecte mediul, prin felul în care nu irosesc mâncarea şi selectează deşeurile.

După-amiaza a fost despre ştiinţă. La Facultatea de Chimie din cadrul Universităţii Rennes I, am participat la o prezentare super-interactivă. Plecând de la formule şi experimente chimice din filme, am început să observăm chimia dintre oameni, dar și pe cea la nivel molecular.

În următoarea zi, am vizitat Espace Ferrié – Muzeul de Transmisiuni și Telecomunicații, unde am descoperit diferite metode de comunicare, începând de la poşta cu cai organizată în timpul lui Ludovic al XI-lea până la echipamentele de război folosite astăzi.

După-amiaza, am comunicat prin dans. Am vizitat un centru de conservare a culturii celtice şi acolo am învăţat 3 dansuri bretone, pe sunetele unui acordeon atonic (specific breton), ale unor instrumente de suflat din lemn şi ale unei chitare (moderne). Apoi elevi şi profesori (francezi şi români) am învăţat să dansăm « braşoveanca ». Şi am reuşit !

În ziua de joi, timpul s-a oprit. Am călătorit în trecut, prin istoria orașului Rennes, începând din zona veche (dinaintea incendiului din 1720) unde încă mai există casele de lemn medievale, până în zona „nouă” cu clădiri impresionante din secolul XVIII. Plimbarea s-a terminat cu un picnic la iarbă verde în parcul Thabor, într-o lumină albă de vară târzie filtrată prin farmecul unei grădini în stil tipic francez.

În cea de-a patra zi, vineri, cartea istoriei s-a deschis din nou. Am petrecut o zi la Saint-Malo, un oraș-port situat pe coasta de nord-vest a Franței, cu deschidere la Canalul Mânecii, oraş care trăieşte după orarul mareelor. Vizitând Hotel d’Asfeld, casa armatorului şi corsarului François-Auguste Magon de la Lande, am făcut o incursiune fascinantă în viaţa corsarilor şi a legilor care guvernau o viaţă aparent fără-de-lege. După-amiaza a fost o altă incursiune, la fel de fascinantă, prin istoria oraşului Saint-Malo, într-o plimbare pe zidurile care înconjoară oraşul vechi, ghidaţi fiind de Mr. Marc Jean, directorul Arhivelor Municipale. Ziua s-a încheiat cu un « jeu de piste » (căutare de comori), când grupaţi în echipe de câte 4 (doi elevi francezi şi doi elevi români) am cercetat oraşul pentru a descoperi răspunsul la întrebări legate de istoria oraşului.

Sfârşitul săptămânii l-am petrecut fiecare împreună cu familia gazdă. Am vizitat locuri istorice (Mont Saint-Michel, un loc cu adevărat magic sau Château de Fougères, un castel medieval), am fost pe plajele Bretaniei, am făcut grătar în familie în stil francez şi chiar am survolat Canalul Mânecii, Mont Saint-Michel şi Saint-Malo în avion.

Experiența noastră la Cesson-Sevigné a fost una completă, unică și de neuitat, incluzând cunoașterea unui alt stil de viață, unei alte culturi, dar și trăind, timp de o săptămână, ca niște francezi autentici.